BAKAN DAVUTOĞLU KANAAT ÖNDERLERİYLE BİR ARAYA GELDİ
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, kentteki bir otelde kanaat önderleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle yemekte bir araya geldi. Burada konuşma yapan Bakan Davutoğlu, Antalya'da 6 şiddetinde bir deprem olduğunu hatırlatıp, bunu da en iyi anlayanın Vanlılar olduğunu söyledi.
Ünlü Kürt düşünür ve şair Fekiye Teyran'ın Kürtçe şiirlerini okuyan Bakan Davutoğlu, tarihte çok az kentin Van kadar ihya edildiğini belirterek, "Üstat Bediüzzaman, işgal sonrasında Van'ın yaşadığı tahribatın ardından esaretten döndüğünde, 'ben ağlamaktan kendimi tutumadım. Medresenin üstüne çıkıp oturdum ve 8 yıl önceki halini hayal ettim. Baktım ki benim medresemin çevresi yakılmış ve tahrip edilmiş. O hanelerdeki insanlara dost ahbab idim' demiş. Büyük bir alim Van'a gelir ve kenti bu halde görür. Ne büyük bir yıkım. Bir daha ne Van'ın, ne Diyarbakır'ın, ne Şam'ın bir daha böyle tahrip edilmesine sessiz kalmayacağız. Hak ve adalet adına. Bu ulu kentleri tahribata uğratmak isteyenlere fırsat vermeyeceğiz. Kimse bu topraklardaki ezeli ve ebedi kardeşliği bozamaz" dedi.
Bakan Davutoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: "Van'da büyük zatlar ışık saçtı ve biz onlardan feyz aldık. Van'ın erenleri, gencecik bıyıkları yeni terleyen yiğitleri Kars'a mühümmat taşırken, o gençlerin bir kısmı Kürt, bir kısmı Türk ayrımı yapılmadı. Biz ne zaman bu ayrımı yapar hale geldik. Her birimizin Kürt ya da Türk dostu vardır. Şimdi ise bunu ebediyen yaşatacak bir bilinci idrak, inşa etmemiz lazım. Bizim muhafaza etmemiz gereken şey tarihdaşlık, gönüldaşlık ve vatandaşlık bağını güçlendirmektir. Bütün meselemiz, davamız, kadim kardeşliği yeniden sağlamak ve herkesin kültürüne saygı duyan, bunları birleştirerek yenileyen bir ortama kavuşmak. Halkı korkutan bir devlet değil, aksine 'biz her yere giderek, her yere mesajı götürürüz' diyen bir devlet anlayışı geldi. Bunun arkasında kendi milletinden güç alan bir hükümet var."
Ahmedi Hani, İdrisi Bitlisi ile kardeşlik hukukunun temellerini attıklarını ve şimdi de o değerleri keşfetmenin vaktinin geldiğini söyleyen Bakan Davutoğlu, "Çözüm sürecinden anladığımız budur. İki ilin ezeli ve ebedi kardeşliğini daha da pekiştirelim dedik ve öylece Van'a geldik. İki yüze yakın iş adamı ile geldik. Görüştüğümüz kanaat önderleri, 'yıllardır bu güzel Van Gölü etrafındaki yaylalarda koyun kalmamıştı. Bir yılda her yer bereketlendi' diyor. Hayvanlar bile bu özgürlüğün kokusunu almışlarsa, bu süreçten, barıştan rahatsız olanlara yazıklar olsun. Biz bu yaylaları şenlendirmeye geldik. Ne olursa olsun, karamsar haberlere aldırış etmeyin. Gönlümüzde gedik açmalarına izin vermeyeceğiz. Allah bir daha hiçbir gencimizi karşı karşıya getirmesin. Bizim çözüm sürecinden anladığımız budur. Biz kendimizi güçlendirirsek, bütün dünyada yeni bir ufkun habercisi olacağız. Şu anda Şam'da insanlar yiyecek bulamadıkları için köpek eti yemek için fetva çıkarıyor. Ana muhalefet ise ülkemize gelen misafirlerimiz için 3 kez hakkımızda gensoru sordu. Neden ülkemize geliyorlar diye. Bu topraklar kardeş kavgası görmeyecek kadar azizdir. Bir daha kardeş kavgası olmayacak inşallah" dedi.
Bakan Ahmet Davutoğlu yaptığı konuşmasının ardından yemeğe katılan Van'daki kanaat önderleriyle yemek yiyip sohbet etti. Otel çıkışında kanaat önderlerinden Abdurrahman Geylani Bakan Davutoğlu'na bir kağıda yazdığı duayı verdi. Duayı alan Bakan Davutoğlu teşekkür ederek duayı cebine bıraktı. Bakan Davutoğlu ve beraberindekiler daha sonra geldikleri özel uçakla Konya'ya hareket etti.