Özkan ARSLAN/İSTANBUL,() ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 5-7 Mayıs tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek olan 7. Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı öncesi düzenlenen tanıtım toplantısında, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde yaşanan olayları değerlendirdi. Sendikalara seslenen Çelik, “Sendikacılık demek yalnız Taksim demek değil. Sendikacılık demek yalnız ücret sendikacılığı değil. Sendikacılık demek çalışma hayatında emekçilerin karşı karşıya bulunduğu sorunları oturup birlikte, 1 Mayıs bayramını da fırsat bilerek 'bu sorunlara nasıl çözüm buluruz' diye, kafa yormaktır” dedi.
Conrad Otel'te düzenlenen toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Çelik, 1 Mayıs kutlamaları sırasında çıkan olaylarla ilgi soru üzerine, 1 Mayıs’ın birkaç şehir dışında ülke genelinde huzur içinde kutlandığını belirtti. İstanbul’da çıkan olaylarda polis ve gösterici yaklaşık 100 kişinin yaralandığını belirten Çelik, “Yazık, bayram günü bunlar Türkiye’ye yakışmıyor. Bunların emekçinin de hak ettiği görüntüler olmadığını vurgulamak istiyorum. Oysa biz ısrarla ‘Taksim’ diyen sendikalarla görüştük. Yaptığımız görüşmelerde bu ısrarın doğru olmadığını kendilerine söyledik. Ama onlar ısrarla devam ettiler ve ille de ‘Taksim’ dediler ve dün bazı olumsuz görüntüleri Türkiye’ye yaşattılar” diye konuştu.
SENDİKACILIK DEMEK YALNIZ TAKSİM DEMEK DEĞİL

Konuşmasında işçi sendikalarına seslenen Çelik, şöyle konuştu:

“Bugün buraya bir araya gelmemiz iş sağlığı güvenliği konusunda yaşanan sorunları ülkemizde daha minimize etmek. İş kazaları ve işçi ölümlerinde ülkemizde yaşanan olumlu gelişmelere rağmen bunu yeterli olmadığını söylüyoruz. Yani burada hükümetin bakanlığın sorumluluğu var da sendikaların sorumluluğu yok mu? Şimdi ısrarla 'Taksim' diyen sendikalara buradan seslenmek istiyorum. Emekçilerden, işçilerden biri hayatını kaybettiği zaman bağırıyoruz. İşçilerin hayatını kaybetmemesi için sendikalar işçilerden almış oldukları aidatın ne kadarını iş sağlığı güvenliği ve eğitimi için harcamışlar? Çıkıp bunun hesabını versinler. Veya bir işyerinde işverene karşı mücadelelerinde ne zaman iş sağlığı güvenliği konusunda sıkıntılar yaşanıyor, diye o iş yerinde oturmuş pazarlık yapmış, o iş yerinde iş sağlığı güvenliğine aykırı işçinin ölüm ya da meslek hastalığına yakalanmasını engelleyecek bir mücadele içerisine girmişlerdir? Yoksa yalnız ücret mi konuşmuşlardır? Sendikacılık demek yalnız Taksim demek değil. Sendikacılık demek yalnız ücret sendikacılığı değil. Sendikacılık demek çalışma hayatında emekçilerin karşı karşıya bulunduğu sorunları oturup birlikte, 1 Mayıs bayramını da fırsat bilerek 'bu sorunlara nasıl çözüm buluruz?' diye kafa yormaktır.”

TÜRK-İŞ, MEMURSEN VE HAK-İŞ’E BAKANDAN TEŞEKKÜR
Çelik, hükümetin gösterdiği alanlarda 1 Mayıs’ı kutlayan sendikalara da teşekkür ederek, şunları söyledi:

 “Bizleri tenkit etseler de, bizler için ağır şeyler söyleseler de teşekkür ediyorum. Biz onların konuşmalarının hepsini alıp değerlendireceğiz ve sorunların çözüme ulaşması konusunda onlarla diyalog halinde olacağız. Ama böyle bir çözüm üretmeden yalnız meydanı endeksli ve emeğin ve emekçinin o gün yaşadığı sorunlara dönük bir çözüm üretmeyen, ona dönük bir faaliyet içerisinde olmayan ve yıl içerisinde de emekçinin karşı karşıya bulunduğu sorunları çözüm için adım atmayan bir sendikacılık anlayışı demode bir sendikacılık anlayışıdır. 80 öncesinde kalmış bir sendikacılık bir anlayışıdır. Biz 2014 yılındayız ve ilgili arkadaşları da ben 2014 yılına davet ediyorum. 2014 yılına gelsinler ve oturup konuşup sorunlarımıza çözüm bulalım.”

ÖA  (MK) (FOTOĞRAF)