Hilmi DUYAR-Coşkun YAMAN/ BALIKESİR, () - AVRUPA Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Balıkesir'de 'Avrupa Birliği'ne girecek miyiz?' sorusuna yanıt verirken, "Evet olacağız ve olmak istiyoruz. Herşeyden önce kapının önünde beklemekten artık kurtulduk, içeriye girdik, masanın başında müzakere ediyoruz. Müzakere de zorluklar var, ama masadan kalkmak yok, müzakereler devam ediyor. Bazen yavaş devam ediyor. Bazen bıkkınlık getirecek bir duruma da geliyor. Hiç bir zaman pes etmemek lazım. Çünkü Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne, Avrupa Birliği'nin de Türkiye'ye ihtiyacı var” dedi.
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, bugün saat 16.30'da Balıkesir Valiliği ziyaret etti. Ardından da Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nda gerçekleştirilen, 'Avrupa Birliği Uyum Danışma ve Yönlendirme Kurulu Toplantısı ve Erasmus' toplantısına katıldı. Toplantıda Avrupa Birliği ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Bakan Çavuşoğlu, "Şimdi hepimiz soruyoruz, Avrupa Birliği'ne girecek miyiz? Ya da ne zaman gireceğiz? Balıkesir'e geldiğimizde de bu soruluyor, Antalya'ya gittiğimizde de bu soruluyor. Bazen yabancılar da bunu bize soruyor. Bu soruya cevap vermek kolay. Evet, olacağız ve olmak istiyoruz. Ama nasıl olacağız? Ve gerçekten olacak mıyız?" dedi.
Bakan Çavuşoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Avrupa Birliği Türkiye için uzun, ince ve zorlu bir yol olmuştur. 60 yılı aşkın bir süreç ve bu süreçte kesintiler de olmuştur. Ülkede demokrasi kesintiye uğramış, Avrupa Birliği süreci de kesintiye uğramış. Bazen önümüze fırsatlar çıkmış biz değerlendirememişiz. İnişli-çıkışlı bir süreç aynı zamanda. Ama son 11 yılda ciddi bir ivme yakaladık. Herşeyden önce kapının önünde beklemekten artık kurtulduk, içeriye girdik masanın başında müzakere ediyoruz. Müzakere de zorluklar var ama masadan kalkmak yok, müzakereler devam ediyor. Bazen yavaş devam ediyor. Bazen bıkkınlık getirecek bir duruma da geliyor. Hiç bir zaman pes etmemek lazım. Çünkü Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne, Avrupa Birliği'nin de Türkiye'ye ihtiyacı var."
BİZ ORTA SAHADA TOP ÇEVİRMEK İSTEMİYORUZ
Avrupa Birliği'nde süreç kadar sonucunda önemli olduğunu vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, "Üye olmaya giderken elde ettiğiniz kazanımlar, demokratik, ekonomik kazanımlar, standartlar, yaşam standartları, çevre her şey çok önemli. Ama süreç kadar netice de çok önemli. Biz netice almak istiyoruz. Yani biz orta sahada top çevirmek istemiyoruz. Üye olmak istiyoruz, sonuçta. Ama bu süreci başarıyla tamamlarsak, nihayetinde üye dahi olamazsak kaybımız da çok fazla olmaz. Çünkü biz referanduma gittiğimiz zaman bizim halkımız, 'Artık biz standartları yakaladık, Avrupa Birliği'ne çok ihtiyaç duymuyoruz, gerek yok' diyebilir. Fransa referandumda 'hayır' diyebilir. Ya da başka bir ülke meclisteki oylamasında 'hayır' diyebilir. Ama şu anda Avrupa Birliği'nin Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ve Türkiye'nin odaklanması gereken tek şey, 'Bu müzakereleri nasıl başarılı bir şekilde bitirebiliriz ve uyumu nasıl sağlayabiliriz' olmalıdır. Bunun için de biz elimizden gelen çabayı sarfediyoruz” dedi.
DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ, OLUMLU HAVA ESTİRDİ
Demokratikleşme paketinin olumlu hava estirdiğini söyleyen Bakan Çavuşoğlu konuşmasında şunları kaydetti: "3.5 yıl aradan sonra 2013 yılında olumlu çalışmalar oldu 22’nci fasıl açıldı. Arkasından başbakanımız tarafından açıklanan demokratikleşme paketi olumlu bir hava estirdi. 2013 yılında bazı anlaşmalar, yıllardır beklediğimiz vizesiz Avrupa'ya seyahat hedefimiz için anlaşma imzaladık. Vize Serbestisi Diyaloğu Anlaşması imzaladık. Aynı şekilde Geri Kabul Anlaşması’yla beraber yeniden bir pozitif atmosfer oldu. Avrupa Birliği'nin hazırladığı ilerleme raporuna baktığımızda Türkiye'nin gerçeklerini dile getiren, objektif, dengeli, eleştirilmesi gereken noktaları eleştiren, Türkiye'nin hakkını veren ve müzakerelerin gecikme sebebinin Avrupa Birliği'nin kendi üyeleri arasındaki görüş farklılığından kaynaklandığını söyleyen, müzakerelerin hızlandırılması gerektiğini vurgulayan bir rapor oldu. Biz de bunu memnuniyetle karşıladık. Biz eleştiriye açığız. Eksik olduğumuz yerler bize hatırlatılsın. Bundan gocunmuyoruz. Biz de zaten kendimiz söylüyoruz, 'daha atmamız gereken çok adımlar var' diyoruz. O yüzden reform paket üstüne reform paketleri getiriyoruz. O nedenle sürekli meclisimizi, hükümetimizi çalıştıyoruz. Meclisin en son çalışma günü olan 1 Mart sabahı 06.38'de arkadaşlarımız oylamasını yaptı. En son oylanan yasa bile yeni demokratikleşme paketi oldu. Beşinci paket. Daha önce 4 paketimiz vardı, hukuk paketimiz vardı. Her biri Türkiye'ye daha fazla demokrasi getirmiştir. Her bir paket Türkiye'nin özgürlük alanını, bireylerin hak ve özgürlük alanını genişletmiştir. Her süreç, her bir reform paketi Türkiye'yi Avrupa Birliği'ne daha fazla yaklaştırmıştır."
Bakan Çavuşoğlu bu toplantının ardından Balıkesir Üniversitesi Genç Girişimciler Topluluğu üyeleri ile görüştü. Balıkesir'den Edremit'e geçen Bakan Çavuşoğlu, akşam Edremit'e bağlı Zeytinli Beldesi’nde seçim çalışmasına katılacak.

HD,CY (İÖ/RT) (FOTOĞRAFLI)