Hakan TÜRKTAN/ESKİŞEHİR, () - MİLLİ Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Eskişehir'de 18 Mart Şehitleri Anma Günü etkinliklerine katıldı. Kentteki iki şehitlikte düzenlenen törene de katılan Bakan Avcı, şehitlerin mezarlarına karanfiller bıraktı. Bakan Avı,Yunus Emre Kültür Merkezi'ndeki törende de şehit yakınlarına devlet övünç madalyası ve beraatlarını verdi.
Eskişehir'de 18 Mart Şehitleri Anma Günü etkinleriyle ilgili ilk tören Vişnelik Mahallesi'ndeki Hava Şehitliği'nde düzendi. Törene, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Vali Güngör Azim Tuna, 1'inci Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Abidin Ünal, Büyükşehir Belediyesi'nin CHP'li Başkanı Yılmaz Büşükerşen, CHP Milletvekili Kazım Kurt ile çok sayıda şehit yakını katıldı. Şehitlikteki anıta Valilik, Garnizon Komutanlığı ve Büyükşehir Belediyesi çelenklerinin konulmasının ardından saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu. Askerlerin saygı atışı yaptığı törene katılanlar topluca dua etti. Bakan Nabi Avcı, Şehitler Günü nedeniyle düzenlenen şiir yarışmasında dereceye giren ortaokul öğrencilerine ödüllerini verdi. Avcı şehitlikteki anı defterine yazı yazdıktan sonra şehitlerin mezarlarına kırmızı karanfil bıraktı.
Törenlere, Ankara Yolu Organize Sanayi Bölgesi karşısındaki Kanlıpınar Şehitliği'nde devam edildi. Buradaki tören dua okunarak başladı. Ardından, Bakan Avcı şehitlik anı defterine duygularını yazdı. Bakan Avcı ile beraberindekiler Kanlıpınar Şehitliği'ndeki şehitlerin mezarını ziyaret edip karanfil bıraktı. Avcı, aralarında Afyonkarahisar'daki mühimmat deposu patlamasında şehit olan Onbaşı Barış Öztürk'ün yakınlarının da bulunduğu şehit yakınlarına karanfil verdi, gözyaşı dökenleri sarılıp teselli etmeye çalıştı. Şırnak'ta şehit düşen Er Halil Gültekin'in annesi Hatice Gültekin de yazdığı bir şiiri okudu.
Bakan Nabi Avcı daha sonra Eskişehir Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi'de düzenlenen devlet övünç madalyası törenine katıldı. Buradaki törene Avcı'nın yanı sıra Vali Güngör Azim Tuna, 1'inci Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Abidin Ünal, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Ak Parti milletvekilleri Salih Koca ve Ülker Can, MHP Genel Başkan Yardımcısı Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel ile çok sayıda kişi katıldı. Törende bazı şehit yakını gözyaşlarına hakim olamayıp ağladı.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı törende yaptığı konuşmada, "18 Mart tarihi bizlere neler kaybettiğimizi ve bunun karşılığında nasıl bir vatan kazandığımızı hatırlatmaktadır. Bu savaş milletimizin en umutsuz durumda kendini küllerinden inşa ettiğini bütün dünyaya göstermiştir. Çanakkale'de en büyük kayıp, eğitimli neferlerimizi, henüz bıyıkları terlememiş gençlerimizi kaybetmemiz oldu. Savaş yıllarında İstanbul, Edirne, Sivas ve Erzurum liseleri hemen hemen hiç mezun vermemiştir. 10'uncu, 11'inci ve 12'nci sınıflara talebe bulunmadığından sınıflar 9'uncu sınıftan başlamıştır. Ancak bugün dünyanın en genç nüfuslarından birine sahibiz ve gelişmiş ilk 10 ekonomi arasına girmek için çaba sarf ediyoruz " diye konuştu.
Konuşmaların ardından Bakan Nabi Avcı, Şehit Deniz Topçu Astsubay Başçavuş Ercan Arıkan'ın kızı Aleyna Arıkan'a ve Şehit Astsubay Çavuş Mutlu Yıldırım'ın babası Yılmaz Yıldırım'a devlet övünç madalyası ve beraatını verdi. Törende, Şehit Piyade Uzman Çavuş Enis Yücel'in babası Sami Yücel, Gazi Jandarma Uzman Çavuş Hakan Çıbık ile Şehit Polis Memuru Ramazan Canıgür'ün babası Yüksel Canıgür, madalya ve beraatlarını Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna'dan aldı.
Bakan Nabi Avcı, tören sonrasında oturduğu koltukta ağlayan bir şehit yakını kadını, yanına giderek teselli etmeye çalıştı.

HT(EK/CK) (FOTOĞRAFLI)