BELGESEL FİLM GALASINA KATILDI

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Eskişehir Espark Alışveriş Merkezi'ndeki Cinemaximum salonunda gerçekleştirilen 'Hazar'ın Pir'i Seyyid Yahya Şirvani Belgeseli' filminin galasına katıldı. Bakan Avcı konuşmasında filmin galasının Eskişehir'de yapılmasından büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Avcı şunları söyledi:

"Seyyid Yahya Şirvani veya Azerbaycan'da daha çok bilinen lakabıyla Seyyid Yahya Bakuvi sadece Azerbaycan coğrafyasında değil bütün Türk coğrafyalarında ve bilhassa Anadolu'nun, Rumeli'nin manevi ikliminin oluşmasında çok büyük rolü olan bir büyüğümüzdür. Hazar'ın Pir'i Seyyid Yahya Şirvani belgeselinin ilk gösteriminin Eskişehir'de yapılıyor olmasından mutluluk duydum."

Yapılan konuşmaların ardından belgesel filme katkıda bulunanlara plaket verildi. Bakan Avcı ile davetliler daha sonra filmi izledi.

SEYYİD YAHYA ŞİRVANİ

Seyyid Yahya Şirvani tasavvuf tarihinin önde gelen isimlerindendir. Azerbaycan'ın kuzey kısmındaki Şirvan'da doğdu. Doğum tarihi bilinmemektedir. Halveti tarikatında 'Pir-i Sani' (tarikatın ikinci kurucusu) olarak bilinir. 1464 tarihinde Bakü'de vefat etti. Kabrinin yer aldığı türbe kümbeti Bakü'deki Şirvanşahlar Saray Külliyesindedir. Seyyid Yahya'nın yolunda irşad sahibi takipçileri Pir Şükrullah, Alaaddin Halveti, Habib Efendi, Muhammed Erzincani ve Dede Ömer Ruşeni Halveti'dir. Tasavvufa dair bazı telif eserleri arasında Esrar-ı Taliban ve Vird-i Settar adlı tasavvufi risaleleri tüm İslam aleminde bilinir.

EK(EK/SSA) (FOTOĞRAFLI)