EĞİTİMLİ ÇOBANA İŞ VERENE YILDA 5 BİN LİRA
İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Gıdam Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, merkez Palandöken İlçesi'nde Ak Parti İl Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Sandığına Sahip Çık' programı ile Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ETSO) düzenlediği '2'nci Erzurum Çalıştayı ve Ortak Akıl Platformu Sunumları' programına katıldı.
Çeşitli konularda yapılan sunumların ardından konuşma yapan Bakan Mehdi Eker, Türkiye'de küçükbaş hayvan sayısında artış olduğunu söyledi. Sertifikalı çoban çalıştıran işverene 5 bin lira destek sağlanacağını belirten Eker, şunları söyledi:
"2006'dan bu yana Türkiye'de 9 milyon koyun keçi sayısında artış oldu. Bu defa ne diyorlar; 'Efendim biz çoban bulamıyoruz'. Kimse çoban olmak istemiyor. Geçen sene kurs başlattık. Adına 'sürü yöneticisi projesi' dedik. Sürü yönetimlerine 120 saat ders veriyoruz. Sürü nasıl yönetilir, nasıl sevk ve idare edilir, ağılın bakımı hijyeni nasıl yapılır. Sertifika veriyoruz. Şimdi bir destek projesi daha açıklıyorum. O da şu: Diyorum ki kim kendi sürüsüne çoban olursa veya sertifikası olan bir çobanı çalıştırırsa onunla sözleşme yaparsa ona yılda 5 bin lira para vereceğim. Eğitimli sertifikalı çoban çalıştırana 5 bin lira vereceğiz. Niye: İnsanlar 'ya ben çobanım bana kimse kız vermiyor' diyenler oluyor. 'Onun için gitmiyorum' diyor. Unvan; 'sürü yöneticisi' eğitimli, sertifikalı, diplomalı maaş da alıyor."
Çalıştayda sunum yapanların bazı bilgileri yanlış verdiğini ileri süren Bakan Eker, "Burada dile getirilen rakamarın önemli bir kısmında yanlışlıklar var. Sayın vali de tarım müdürü de burada. Bu rakamların biraz daha özenle daha itinayla derlenmesinde yarar var. Çünkü biz rakamlar üzerinden konuşuyoruz. Rakamlar doğru değilse bizi yanlış yöne götürür. Bunu bir dost olarak söylüyorum yanlış anlaşılmasın sonuçta buradan böyle bir toplantının düzenlenmesindeki amaç sadece bir araya gelip konuşmak değil" dedi.
Bu yanlışlığa örnek verirken, Erzurum'da ekilebilir olmasına rağmen 100 bin hektar tarım arazisinin atıl durumda denildiğini, oysa kitapta bunun 460 bin hektar yazdığını belirten Eker, "Halbuki Erzurum ilindeki atıl arazi 360 bin hektar çiftçi kayıt sistemine kayıtlı" diye konuştu.
Toplantının ardından Bakan Mehdi Eker ile İçişleri Bakanı Efkan Ala, Emniyet Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen araç teslim törenine katıldı. Bakanlar Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından alınan polis otolarının anahtarlarını kullanacak polislere teslim etti.

FOTOĞRAFLI