DİYARBAKIR'da Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin ölümüyle ilgili açılan dava, 18 yıldan bu yana cezaevinde tutuklu bulunan 75 yaşındaki Mehmet Emin Özkan'a özgürlük umudu doğurdu. Olayla ilgili hazırlanan iddianamede, Mehmet Emin Özkan'ın eyleme katıldığına dair bir bilgiye rastlanmadığı ifadesi üzerine avukatları tahliye edilmesi için mahkemeye başvurdu.
Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin Lice İlçesi'nde öldürülmesine ilişkin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca zaman aşımına bir gün kala açılan soruşturma tamamlandı. Olayla ilgili iddianamede dönemin Diyarbakır İl Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu ve Üsteğmen Tünay Yanardağ hakkında 'Taammüden öldürme', 'Halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik', 'Cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma' suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 24 yıla kadar hapis cezası istendi. Diyarbakır 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede, Bahtihar Aydın'ın öldürülmesi olayına katıldığı için 18 yıldan bu yana Adana'da hapis yatan Mehmet Emin Özkan'ın eyleme katıldığına dair herhangi bir bilgiye rastlanmadığı belirtildi.
AİLE YENİDEN YARGIYA BAŞVURDU
İddianamedeki ifade üzerine Özkan'ın ailesi ve avukatı harekete geçerek, yeniden yargılama süreci başlattı. Adana 1 nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nce saldırıya örgüt üyesi olarak katıldığı gerekçesiyle ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırılan ve 18 yıldır cezaevinde tutuklu bulunan Mehmet Emin Özkan'ın avukatı Serdar Çelebi, Adana Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurarak, yeniden yargılama yapılmasını istedi. Dilekçesinde ortaya çıkan yeni olaylar ve deliller ışığında hükümlü olan Mehmet Emin Özkan'ın lehine yargılamanın yenilenmesi ve infazın durdurularak tahliyesine karar verilmesi talep edildi.
Yapılan yargılamada Mehmet Emin Özkan'ın sadece Mustafa Ercan ve Zafer Alkan'ın soyut beyanları ile cezalandırıldığını belirten Serdar Çelebi, "Bu itirafçıların beyanları dışında, okuma yazması dahi olmayan müvekkilin gözaltında işkence ve polis tarafından hazırlanan ifadenin altına zorla parmak bastırmak sureti ile elde edilen ve müvekkil tarafından kovuşturma aşamasında kabul edilmeyen beyanlar dışında elle tutulur delil bulunmamaktadır. Adil bir yargılama sonucunda beraat etmesi gereken bu dosyada müvekkilim ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezası almıştır"dedi.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI TAZMİNAT DAVASI AÇMIŞTI
İçişleri Bakanlığı Lice'de Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Aydın'ın da aralarında bulunduğu 2'si asker 16 kişinin öldürüldüğü olaylar esnasında ev ve işyerleri zarar gördüğü gerekçesiyle iki aileye ödediği tazminatın da 2006 yılında olayla ilgili tutuklu bulunan Mehmet Emin Özkan'dan tahsil edilmesi için dava açtı. Adana 2 ve 4'üncü Asliye Hukuk Mahkemeleri, yapılan yargılama sonucunda Özkan ailesinin 2003 yılından başlayarak yasal faiziyle birlikte 3 bin 545 lira ödemesini kararlaştırdı. Kararda, davalı Özkan'ın 1993 yılında PKK tarafından Lice İlçesi'ne yapılan silahlı baskına katıldığı, bu baskın sırasında birçok kişinin öldüğü ve yaralandığı, zarar görenler arasında bulunan davacıların İçişleri Bakanlığı'ndan tazminat kazandığı belirtilerek, idarenin de bu zararı ödediğini ve rücu hakkının doğduğunu, bu nedenle tazmini gerekeceği için davanın kabul edildiği kaydedildi.