MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kütahya’nın Dumlupınar ilçesinde düzenlenen 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarına katıldı. Bahçeli, "Şunu bilelim ki, taarruz ruhu, taarruz tecrübesi bu milletin sinesinde hala kor gibi durmaktadır. Tekrar eski karanlık günler yeşerirse, bu ruh önümüzü aydınlatacak, bir kez daha bağımsızlığımızın koruyucusu olacaktır” dedi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli sabah geldiği Dumlupınar İlçesi'nde MHP’li ilçe Belediye Başkanı Niyazi Tezcan’ı makamında ziyaret ettikten sonra kahvaltı yaptı. Bahçeli, kahvaltı sonrasında belediye binası önünde halka seslendi. 30 Ağustos Zaferi’nin 92'nci yıldönümünde geçmişin kutlu hatıralarını paylaşmaktan iftihar ettiğini belirten Bahçeli, “Dumlupınar’ın kocaman bir yüreği, aşılmaz, geçilmez, yenilmez güçlü bir iradesi vardır. Burada Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri atılmış, ana fikri şekillenmiştir. Burada bağımsızlığımızın manifestosu kanla yazılmıştır. Burada Türk milleti destansı bir mücadele azmiyle vatanına sahip çıkmıştır. Bağımsızlık, Dumlupınar semalarından Anadolu’nun en ücra köşelerine kadar dalga dalga yayılmış ve müjdelenmiştir. 26 Ağustos 1922 sabahı Afyonkarahisar’ın Kocatepe’sinden başlayan topçu ateşi onurun, izzetin, iffetin, istikbalin ve istiklalin taarruzu olarak tarihe mühür vurmuştur. Büyük Taarruz milletin topyekun inancı ve imanıyla hedefine kilitlenmiştir. Altı ayda aşılamaz denilen düşman tahkimatı kısa süre içinde milli ruhun ateşiyle, milletin muazzam kararlılığıyla yarılmıştır. Varlığımıza göz diken işgalciler dört gün içinde çembere alınmış ve felç edilmiştir. 30 Ağustos’ta Zafertepeçalköy-Dumlupınar hattında olağanüstü bir fedakârlık ve kahramanlıkla Başkomutanlık Meydan Savaşı kazanılmıştır. Ve düşman unsurları İzmir’e kadar kovalanarak vatan toprakları baştan ayağa temizlenmiştir” diye konuştu.
YABANCI EMELLERİ BOZGUNA UĞRATMIŞTIR
Bahçeli, 30 Ağustos’ta imanın küfrü, milliyetçiliğin istilayı, cesaretin korkaklığı, sadakatin sahtekârlığı, bağımsızlığin esareti yerle bir ettiğini ifade etti. Bahçeli, "30 Ağustos’ta vatan ve bayrak sevgisi, yabancı emelleri, yabancı muhipliğini, işbirlikçiliği bozguna uğratmıştır. 30 Ekim 1918 tarihinde Mondros Limanı’nda imzalanan teslimiyet belgesiyle 10 Ağustos 1920’de kaleme alınan Sevr ihaneti, Dumlupınar’da yakılmıştır. Türk milleti kendi kaderine bizzat hakim olacağını, geleceğine bizzat kendisinin yön vereceğini canının kefaretiyle göstermiştir” dedi.
Türksüz Anadolu’yu arzulayanların unutamayacakları ağır bir ders aldığını belirten Bahçeli, “Türksüz millet, milletsiz vatan, vatansız insan yığını planlayanlar hayalleriyle ve alçak niyetleriyle birlikte geldikleri gibi def edilmişlerdir" diye konuştu.
30 AĞUSTOS TARİHE MAL OLMUŞTUR
30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Savaşı, en az üç asır geri çekilme halinde olan Türk milletinin ilk ve en etkili taarruzu olarak tarihe mal olduğunu sözlerine ekleyen Bahçeli konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu savaşta milletimiz, tıpkı Çanakkale’de olduğu gibi, yediden yetmişe tüm kudretiyle doğrularak mütecaviz emelleri püskürtmüştür. Unutmayalım ki, 26 Ağustos 1071’de bu toprakları vatanlaştıran aziz ceddimiz ne kadar hürmet ve hayranlığa layıksa, bu tarihten tam 851 yıl sonra, yine bir 26 Ağustos günü taarruza kalkan ve 30 Ağustos’ta da düşmana boyun eğdiren kahramanlarımız aynısıyla minnet ve şükrana layıktır. İlmik ilmik örülen büyük zaferimiz Türk milletinin bağımsız yaşama madalyası, Cumhuriyet’in ve milli egemenliğin ön habercisidir. Bunda herkesin payı vardır. Üç Komutan Anıtı, Milisler Anıtı, 500 kişilik sembolik şehit mezarları ve kitabeleri, Şehit Baba Oğul Anıtı, Mehmetçik Anıtı, Namazgâh ve Şadırvan’dan oluşan Dumlupınar Şehitliği hala 30 Ağustos 1922’nin nabız atışının duyulduğu mübarek bir mekândır. Başkomutanlık Meydan Zaferi’nin sembolleştiği ve 'Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir ileri.' Komutunun verildiği İlk Hedef Anıtı hamdolsun dimdik durmakta ve düşmana korku, dosta güven aşılamaktadır. 1911’de, sekiz yaşındaki oğlu Mehmet’i köyde bırakarak Balkan Savaşı’na katılan, daha sonra değişik cephelerde 11 yıl savaşan, sonunda da Dumlupınar’da karşılaştığı 19 yaşına basmış evladının kollarında şehit düşen Çetmeli Kara Ali Çavuş’un aziz ruhu bizimle, şehit Mehmeti’nin emaneti bizlerin kalbindedir. Berberçamı mevkiinde şehit olmasına rağmen, bir kolu kaskatı havada kalan, tuttuğu Türk bayrağını bırakmayan ve kimliği tespit edilememiş cesaret anıtı, şeref zirvesi isimsiz şehidimizin 92 yıllık hatırası Türkiye’nin manevi harcıdır. Cenab-ı Allah tüm şehitlerimizden razı olsun. Onların mirasını kötüleyenlere, yeni diyerek 30 Ağustos’un üzerine sünger çekmeye çalışanlara Türk milleti izin vermeyecektir. Bu vatan için, bu millet için, bu şanlı bayrak için candan, yardan ve serden vazgeçmeye hazır ve kararlı olanlar yarınların teminatıdır. Sırtımızda şehitlerimizin veraseti vardır. Üç kıtada hala bizim anılarımız, eserlerimiz, geride kalan izlerimiz konuşulmaktadır. Çok şükür, 30 Ağustos 1922’de Türk milleti yeniden dirilmiş, makus talihini yenmiştir.”
30 AĞUSTOS RUHU ÖNÜMÜZÜ AYDINLATACAKTIR
Bahçeli konuşmasında Mustafa Kemal Atatürk’ün Dumlupınar’da yapmış olduğu konuşmasını da hatırlatarak, “Başkomutanlık Meydan Zaferi’nin ikinci yıldönümünde, Dumlupınar’a gelen Gazi Mustafa Kemal’in, burada yaptığı ve yıllar geçse de hafızalardan silinmeyen konuşmasının bir bölümünü sizlerle paylaşmak istiyorum: ‘Kendilerine bir milletin geleceği emanet edilen adamlar, milletin kuvvet ve gücünü yalnız ve ancak yine milletin gerçek ve kabul edilir yararlar elde etmesi yolunda kullanmakla sorumlu olduklarını bir an hatırlarından çıkarmamalıdırlar. Bu adamlar düşünmelidirler ki, bir memleketi ele geçirip işgal etmek, o memleketlerin sahiplerine hükmetmek için yeterli değildir. Bir milletin ruhu baskı altına alınmadıkça, bir milletin kararlılığı ve iradesi kırılmadıkça, o millete hükmetmenin imkânı yoktur’ demiştir. Mabetlerimize el uzatanlar, topraklarımızı parçalama gayesi güdenler sökülüp atılmıştır. Şunu bilelim ki, taarruz ruhu, taarruz tecrübesi bu milletin sinesinde hala kor gibi durmaktadır. Tekrar eski karanlık günler yeşerirse, bu ruh önümüzü aydınlatacak, bir kez daha bağımsızlığımızın koruyucusu olacaktır” diye konuştu.
Bahçeli, konuşmasının ardından ilçedeki İlk Hedef Anıtı’nda düzenlenen Dumlupınar şehitlerini anma törenine katıldı. Törende Dumlupınar Kaymakamı Sercan Gökdemir ve İlçe Belediye Başkanı Niyazi Tezcan anıta çelek koydu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunduğu tören programı şiir okunması ile sona erdi. Bahçeli buradaki tören sonrası yaya olarak yaklaşık 3 kilometre yürüyerek Dumlupınar Şehitliğini ziyaret etti. Bahçeli, şehitlikte dua ettikten sonra karayolu ile ilçeden ayrıldı.

FOTOĞRAFLI