Serpil KIRKESER / İSTANBUL, () Bağımsız Hukukçular Platformu üyesi yaklaşık 30 avukat, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. Bağımsız Hukukçular Platformu adına açıklama yapan Avukat Bilal Çalışır, 17 Aralık 2013 tarihinde başlatılan yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının ardından ülke olarak birçok hukuksuz uygulamalara şahit olduklarını savundu. Avukat Çalışır, "Bu süreçte yaşanan hukuki ve siyasi krizler hala hafızalarımızda derin izlerini taşıdığımız darbe dönemlerini aratmayacak şekilde parlamenter rejim ve demokratik sistemin tıkanmasına neden olmuştur. Demokratik sistemin temelini oluşturan hukuk devleti kavaramı ayaklar altına alınmıştır" dedi.

"YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARLARI HÜKÜMET TARAFINDAN UYGULANMAYARAK GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇU ALENİ BİR ŞEKİLDE İŞLENMEKTEDİR"
"100 gündür dillerinden düşürmedikleri ve hiçbir somut delile dayanmayan paralel devlet iddiasıyla binlerce vatan evladı, görevden almalar ve tasfiyelerle adeta kıyıma uğradı" diyen Avukat Çalışır, "Bu süre içerisinde yargı işini yapamaz olmuş ve hukuksuz bir çok uygulama iktidar eliyle meşru hale getirilmiştir. Hukuki mevcut deliller gözetilmeksizin yolsuzluk ve rüşvet suçuna karıştığı iddia edilen eski bakanlar ve çocukları AKP iktidarı tarafından korunarak adeta suç bastırma girişimlerinde bulunmuşlardır. İktidar tarafından açıkca yargıya müdahale edilmiş ve yargı işlevini yerine getiremez olmuştur. 17 Aralık sonrası adeta cadı avına dönüşen tasfiyeler ve açığa almalar, Emniyet teşkilatı içerisinde oluşan güven kaybı sonucunda tarafsızlık ve eşitlik ilkeleri zedelenmiştir. Hukuktan yana tavır koyması gereken personelin yaşanan gelişmeler sonucunda kudrete ve güce sığınması sağlanarak personel hukuksuz eylemlere zorlanmıştır. İktidar eliyle yapılan tasfiye ve açığa almaların hukuka aykırı olduğuna dair verilen yürütmeyi durdurma kararları hükümet tarafından uygulanmayarak TCK 267. maddesinde düzenlenen 'Görevi kötüye kullanma' suçu aleni bir şekilde işlenmektedir" diye konuştu.

"İDARENİN MAHKEMENİN KARARLARINA UYMAK ZORUNDA OLDUĞU AÇIKÇA BELİRTİLMİŞTİR"
Yargı kararlarının uygulanmamasının Anayasa'ya aykırı olduğu belirten Avukat Çalışır, "Anayasa'nın 138. maddesinin son fıkrasında idarenin mahkemenin kararlarına uymak zorunda olduğu açıkça belirtilmiştir. Bu nedenle yürütmenin yargı kararlarını eleştirmesi, müdahale etmesi ve uygulamaması kabul edilemez. Hukuksuzluk karşısında rahatsız olan biz hukukçular, 17 Aralık sürecinden sonra tasfiye ve açığa alma uygulamalarına maruz kalan mağdurlara her türlü hukuki desteği vermeye hazır olduğumuzu kamuoyuna saygıyla duyururuz" ifadelerini kullandı.
(BB) (FOTOĞRAFLI)