IRAK’ın başkenti Bağdat'ta hastane inşaatında çalışırken yurda dönüş sırasında vize süreleri geçtiği için gözaltına alınan 12 Türk'ten 7'si bugün Sivas'a geldi. Ailesine kavuşan işçilerden 44 yaşındaki Zeki Özel, "Yemek yemek için rüşvet veriyorduk" dedi.
Geçen yıl Kasım ayında Irak'ın başkenti Bağdat'ın Seferbol bölgesinde yapılan hastane inşaatında çalışmak için giden ve 8 Nisan 2014 günü yurda dönüş sırasında vize süreleri geçtiği için Irak polisi tarafından gözaltına alınan ve cezaevine konulan 12 Türk'ten Zeki Özel, Turan Gülpamuk, Beytullah Gülpamuk, Muharrem Ulucan, Ayhan Ulucan, Osman Kırişkuzu ve Orhan Kırişkuzu bugün memleketleri Sivas'a döndü.
Ailesine kavuşan işçilerden 3 çocuk babası Zeki Özel, şirketin kendilerini turist vizesi ile götürdüğünü ve süreleri uzatacaklarını söylediklerini belirterek, "Oraya gittiğimiz zaman şirket yetkilileri bizlerden pasaportlarımızı alarak vizeyi uzatacaklarını söylediler. Ama uzatmamışlar. Biz Sivas'tan giden işçiler olarak 8 Nisan 2014 günü 7 kişi dönüşe geçtik. Yolda gelirken ekipler bizi durdurdu. Pasaportlarımıza baktılar. 'Bunların vizesi geçmiş' diyerek bizi alarak karakola götürdüler. Üç gün nezarethanede kaldık. Daha sonra bizi şirket kefalet ile bıraktırdı. Bizler de şantiyeye döndük. Biraz bekledik. Bir haber çıkmayınca Türk Büyükelçiliği'ni arayarak yardım istedik. Bu sırada diğer 5 arkadaşımız Sivas'a gelmek için yola çıktı. Onları da yolda durdurmuşlar. Aynı şekilde onları da almışlar. Onlar yaklaşık 1 ay nezarette yattılar. Daha sonra onlar da çıkarak şantiyeye geldiler" dedi.
Büyükelçiliğe çağrıldıklarında aynı sorun ile bir kez daha karşılaştıklarını belirten Zeki Özel, "Elçiliğe giderken bizi polis ekipleri tekrar durdurup pasaport istedi. Biz pasaportlarımıza mahkemenin el koyduğunu söyledik. Bunun üzerine bizi tekrar gözaltına alarak başka bir karakola götürdüler. Daha sonra bizi El-taci denilen bir cezaevine koydular. Orada çok büyük sıkıntı yaşadık. Günde sadece bir kez yemek geliyordu. Koğuşlar kalabalık olduğu için bize çok az düşüyordu. Yemek yemek için getiren adama, gardiyana rüşvet veriyorduk. Biz şu anda Sivas'a 7 kişi döndük. Diğer 5 arkadaşımız hala orada. Ailemin yanına döndüğüm için çok mutluyum. Bize bu mutluluğu yaşatan herkese çok teşekkür ediyorum." diye konuştu.
Irakta'ki olaylardan çok korktuklarını söyleyen eşi Güldane Özel, "20 gündür hiç görüşemedik. Çok korktuk. Eşimi bir daha çalışması için kesinlikle oralara göndermem. Geldiğini duyunca çok sevindik. Allah kimseye böyle bir şey yaşatmasın" dedi.
Vize sorunu nedeni ile Irak'ta kalan Ali Özen, Ali Şahin, Volkan Işık, Kenan Kara ve Aykut Çakmak isimli işçilerin de Türkiye'ye dönmesi için girişimlerin sürdüğü öğrenildi.

FOTOĞRAFLI