IRAK'taki Kürt bölgesinden çıkartılan petrolün Türkiye'ye aktarılması konusunda anlaşmazlık yaşayan Bağdat yönetimi ve Kürt yönetiminden çelişkili açıklamalar geldi. Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani, Kürt petrolünün merkezi hükümet şirketi üzerinden Türkiye'ye satılması konusunda anlaştıklarını duyururken, Kürt yönetimi sözcüsü Sefin Dizayi, anlaşma açıklamasını yalanladı.
Irak resmi televizyon kanalı El-Irakiye'ye konuşan Enerji Kaynaklarından sorumlu Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani, bölge petrolünün merkezi yönetimin şirketi olan SOMO aracılığıyla ihraç edilmesi konusunda Kürt yönetimi ile anlaştıklarını söyledi.  Şehristani, "Kürdistan bölge petrolünün ihraç sorunu iki taraf arasındaki başlıca sorunlarından biriydi. Kürdistan bölge heyeti ve Irak hükümeti heyeti arasında Bağdat’ta yapılan son görüşmede, taraflar bu konu hakkında anlaşmaya vararak, bazı Kürt temsilcilerin de SOMO’da yer alıp Irak petrol ihracını beraber yürütmesini öngördü" dedi.
'MAAŞLAR ÖDENEMEZ'
Irak Başbakan Yardımcısı Şehristani, Kürt yönetimi ile petrol ve bütçe konusunda yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle Kürt bölgesindeki memurlara maaş ödenmemesine de değinerek, "Irak Maliye Bakanlığı, Kürdistan bölgesinde çalışan memurların geçen ayki maaşlarını gönderdi. Fakat, Şubat ayı maaşlarında paranın olmaması engeliyle karşılaşıldı. Bundan dolayı Kürt yönetimi SOMO aracılığı ile petrol ihraç etmez ise, Bakanlık Şubat ayı ve diğer ayın maaşları için hiçbir ödemede bulunamayacak" diye konuştu.
DİZAYİ YALANLADI
Şehristani'nin yankı uyandıran açıklamalarından sonra Kürt sitesi Rudaw'a konuşan Irak Kürt yönetiminin sözcüsü Sefin Dizayi, Erbil ve Bağdat arasında Kürt petrolünün ihracatının SOMO aracılığıyla yapılması konusunda anlaşmaya varıldığı haberini yalanladı. Dizai, Kürdistan bölgesi petrolünün SOMO aracılığıyla ihraç edilmesini kabul etmiş değil" dedi.
FA(GG/COŞ)