Latif SANSÜR/SÖKE (Aydın), () - AYDIN ile Muğla il sınırları içerisinde kalan Ege bölgesinin en büyük gölü Bafa'da balık ölümleri başladı. Henüz yaz aylarına girilmeden başlayan zehirli yeşil yosun (alg) patlaması ekolojik sistemi olduğu kadar, çevrede yaşayanların sağlığını da tehdit etmeye başladı. Balık ölümlerinin görüldüğü gölde çocukların yüzmesi, bölgede inceleme yapan yetkililer ile doğa dostlarını endişelendirdi.
Geçen hafta dikkatleri Bafa Gölü'ndeki kirlenme ve yeşil zehirli yosunlara çeken Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği'nin (EKODOSD) bu girişimi üzerine Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü Aydın Şube Müdürü Nihat Andaç ile uzmanlar gölde inceleme yaptı. İnceleme sonucu gölde balık ölümlerinin başladığı, ölü balıkların olduğu göl ağzındaki kanalda çocukların yüzdüğü, nesilleri küresel ölçekte tehlike altında olan tepeli pelikanların ölü balıklarla beslendiğini, gölün Serçik Köyü'ne yakın bölümünün büyük oranda yeşile döndüğü tespit edildi.
Göldeki kirlilik, balık ölümleri ve yosun istilası hakkında rapor hazırlayacak olan görevliler, balıkçılar ve göl etrafındaki turizmcilerle de görüştü. Hazırlayacakları raporu bakanlığa sunacakları öğrenilen yetkililerin incelemeleri devam ederken doğa dostları önlem alınmaması halinde gölde felaket çanlarının çaldığını belirtip, acil önlem çağrısında bulundu.
"SORUN ÇÖZMEK İÇİN KIŞ BEKLENMEMELİ"
Bafa Gölü'ndeki kirlilik sorununun çözümü konusunda yıllardır alınması gereken önlemlerin yeterli olmadığını belirten Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi ve EKODOSD Bilim Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici, şöyle konuştu:
"Bafa Gölü ile ilgili süreklilik gösteren çalışma programımız 10 yılı aşkın süredir devam ediyor. Göl, son 10 yıldır çok ciddi kirlilik ve biyolojik kayıp sorunlarıyla karşı karşıyadır. Dünden bu güne uyarı ve önerilerimize rağmen göl için alınan önlemler yetersizdir. Kış aylarını beklemekle sorun çözülmemelidir. Bu nedenle her yıl Bafa Gölü'nde görülen adeta 'Ben kirliyim' deyip, kiri dışına vuran, gölü yeşile boyayan alg patlamasının görülmesi ve bunu takiben başta balıklar olmak üzere su canlılarının ölümlerinin başlaması kaçınılmaz bir durumdur. Hasta olan gölün hastalık nedeni ve çözümü bellidir. Her yıl araştırma ve neden aramak için zaman kaybedilmemelidir. Gölün baharda-yazın yeşile boyanması, gölün kenarına yaklaşılamayacak şekilde kokunun olması, sineklerin görülmesi bunlar her yıl yaşanmaktadır ve çözümün daha zor hale geldiği görülmektedir."
"ÇİNE BARAJINDAN GÖLE TEMİZ SU VERİLMELİ"
Kesici, ölü balıkların büyük tehlike saçtığını belirtip, "Göldeki ölü balıklar acilen toplanmalı, bu balıklar ne insanlara ne de diğer canlılara kesinlikle yedirilmemeli ve imha edilmelidir. Gölde tarım gibi amaçlarla da olsa su alımlarına izin verilmemeli, hayvanların su içmesine izin verilmemelidir. Şu an için en acil çözüm önerisi Çine Barajı'ndan göle temiz su verilmeli ve gölde su hareketinin sağlanması için göle ulaşan kanalların önündeki toprak yığınları setler kaldırılmalıdır. Bir an önce kalıcı çözüme başvurulmalıdır" diye kornuştu.

LS(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)