Ergün TOS/FETHİYE(Muğla), () - MUĞLA'nın Fethiye İlçesi'nde bulunan dünyaca ünlü yamaç paraşütü merkezi Babadağ'da, pilotlara alkol ve uyuşturucu kontrolü yapılması krize neden oldu.
Babadağ girişini kapatan jandarma ekipleri, pilotlardan uyuşturucu kullanmadığına dair belge istedi, belgesi olmayan pilotlar hastaneye gönderildi. Paraşüt pilotları, kendilerine önceden böyle bir tebliğde bulunulmadığını belirtirken, tandem (ikili) yamaç paraşütü yapmak isteyen turistler 2 saat boyunca krizin aşılmasını bekledi.
Türk Hava Kurumu (THK) tarafından hazırlanan Fethiye- Babadağ Uçuş Yönergesi'nde yer alan 'Uçuş öncesi keyif verici madde ve alkol kullanmak yasaktır' maddesi gereğince, Fethiye Jandarma Karakol Komutanlığı trafik ekipleri Babadağ'da uyuşturucu ve alkol kontrolü yaptı. Sabah erken saatlerde 1965 rakımlı Babadağ'ın 1700 metre pistine çıkan jandarma ekipleri, kalkış için gelen pilotlara alkol denetimi yaptı. Pilotlardan keyif verici madde kullanmadığına dair belge isteyen jandarma, belge göstermeyenlere Babadağ'a girişi kapattı. Jandarma ekipleri, minibüslerle girişe gelen pilotların sağlık belgesi olmadan Babadağ'dan uçamayacağını belirtmesi üzerine kriz yaşandı.
TURİSTLER TARTIŞMAYI İZLEDİ
Ticari paraşüt pilotları bu belgelerin hastaneden alınabildiğini, kendilerine daha önce böyle bir tebliğ yapılmadığını söyledi. Jandarma ekipleri ise, denetim yapılacağına dair tebliğin Fethiye Kaymakamlığı tarafından dün paraşüt firmalarına gönderildiği belirtti. Jandarma ekipleri ile paraşüt pilotları arasında tartışma çıkarken ikili yamaç paraşütü yapmak için Babadağ'a gelen turist ve tatilciler gelişmeleri izledi. Bazı firmalar, paraşüt pilotlarının belge alması için minibüslerle Fethiye'deki hastanelere yönlendirdi. 2 saat süren beklemenin ardından gelen talimat üzerine jandarma ekipleri, Babadağ girişindeki kontrolü kaldırdı. Kapıda bekleyen minibüsler Babadağ'a girerken, jandarma ekipleri paraşüt pilotlarına eksikliklerin tamamlanması için süre verdi.
"BİLDİRİMDEN 1 GÜN SONRA DENETİM YAPILMASI ANLAMSIZ"
Paraşüt pilotlarından Naci Paksoy böyle bir uygulamanın kabul edilemeyeceğini, 1 ay önceden rezervasyon yapan turistlerin kapıda bekletildiğini söylei. Sağlık belgesi almak için kendilerine yeterli süre tanınmadığını savunan Paksoy şöyle dedi:
"Öğrendik ki, uyuşturucu kullanımıyla ilgili denetim yapılacağı firmalara dün tebliğ edilmiş. Hemen bir gün sonrası denetim yapılmasına anlam veremiyoruz. Rezervasyonlarımız 1 ay öncesinden alındı. Pilotlarımızın denetimden geçmesi konusunda sorun yok. Elbette denetim yapılabilir ama girişi kapatmak, belgesi olmayan pilotların Babadağ'a girişini engellemek, benzeri görülmüş bir uygulama değil." 

FOTOĞRAFLI