MUĞLA'nın Fethiye İlçesi'ndeki dünyaca ünlü yamaç paraşütü merkezi Babadağ'dan 2013 yılında 74 bin 784 atlayışta, 129 bin 636 kişi uçtu. Bu uçuşlarda meydana gelen 1'i ölümlü 11 paraşüt kazası kameralara yansıdı.
Fethiye'nin Ölüdeniz Beldesi'ndeki 1965 rakımlı Babadağ'da uçuş sayıları geçen yıla göre artış gösterirken, kaza sayısında düşüş oldu. Fethiye Güç Birliği tarafından işletilen Babadağ'dan 2013 yılında yamaç paraşütüyle uçanların sayısı geçen yıla göre 23 bin 174 kişi artarak, 129 bin 636 oldu. Bu atlayışlar sırasında 3'ü ikili, 8'i ise tekli olmak üzere 11 paraşüt kazası meydana geldi. Kazalarda kalkışın hemen ardından düşen 3 pilot, yolcusuyla birlikte yaralandı. Tekli uçan pilotlardan 6'sı denize düşerken, 4'ü gökyüzündeki rüzgar değişimleri nedeniyle paraşütü kapanarak kayalıklara çakıldı. Düşüş öncesi yedek paraşütünü açan 3 pilot kazaları yaralı atlattı.
ÖLÜME UÇTU
1800 metre pistinden havalandıktan sonra paraşütü kapanan Norveçli 50 yaşındaki Owınd Halvorsen ise yedek paraşütünü açmaya fırsat bulamadan 100 metre yükseklikten kayalıklara çakılarak yaşamını yitirdi. Halvorsen'in ölümü, Babadağ'da 2013 yılında yaşanan tek ölümlü kaza olarak kayıtlara geçti. Halvorsen'in paraşütünün kapanması ve düşüşü saniye saniye kameraya yansırken, sezonun kapanmasıyla birlikte Babadağ'da yaşanan diğer kazalara ilişkin yeni görüntüler de ortaya çıktı.
TECRÜBESİZLİK ÖN PLANA ÇIKIYOR
Kameraya yansıyan görüntülerde pistleri tanımayan tekli pilotların tecrübesizliğinin kazalara davetiye çıkardığı görülüyor. İkili uçuşlarda ise kalkış öncesi heyecana kapılarak koşması gerekirken oturan yolcular kazalara neden oluyor. Yolcuların özellikle kalkış sırasında pilotun talimatlarını eksiksiz yerine getirmesi gerekiyor.
AKROBASİ DENEMELERİ KAZALARA DAVETİYE ÇIKARIYOR
Son yıllarda Ölüdeniz'de yaşanan kazalarda, tekli pilotların akrobasi denemeleri de ön plana çıkıyor. Babadağ'dan havalanıp deniz üzerine geldiklerinde takla ve helikopter hareketleri deneyen pilotlar, sıklıkla kendini Ölüdeniz'in serin sularında buluyor. Bu kazalar suya çarpmanın şiddetine göre ölüme kadar varan sonuçlar doğurabiliyor.
KENDİ DÜŞÜŞÜNÜ KAYDETTİ
Ölüdeniz'de yaşanan benzer bir kazada paraşüt pilotu Norveçli 43 yaşındaki Louis Foncesa, kendi düşüşünü saniye saniye kaydetti. Eğitim uçuşu yapmak için Babadağ 1700 metre pistinden havalanan Foncesa, Ölüdeniz üzerine geldiğinde takla ve spiral hareketleri denedi. 800 metre yükseklikte paraşütün ipleri birbirine dolanan Foncesa, çabalarına rağmen denize düşmekten kurtulamadı. Sert bir düşüşle birlikte ölümle burun buruna gelen paraşütçü, suyun yüzeyine çıkmayı başardı. Foncesa'nın düşüşü kendi kamerasının yanı sıra, Belcekız Plajı'ndan da görüntülendi.
YÜREKLER AĞIZA GELDİ
Kameraya yansıyan bir başka kaza, Babadağ 1700 metre pistinde yaşandı. Yardımcı pilotla pistten havalanmak isterken koşması gereken yerde, aniden oturan yolcu, pilotun dengesini bozdu. Kayalıklara yuvarlanarak taklalar atan pilot ve yolcusu, şans eseri kazayı yara almadan atlattı.
KAZALAR GÜLDÜRÜYOR
Amatör kameraya yansıyan görüntülerde ise kalkış sırasında paraşütü hava dolmayan bir pilot taklalar atarak düştü. Tecrübesiz pilotlar, kalkış ve iniş sırasında sık sık yere kapaklanırken, bazı pilotlar iniş sırasında Belcekız Plajı'na yürüyüş yapan turistlere çarparak yere düştü. Özellikle bir pilotun çocuk arabası taşıyan bir aileye çarpması ve kadının arabayla birlikte yere düşmesi korkuya neden oldu. Havada paraşütü kapanan ve denize düşen pilotların yara almadan kurtulması ise yüzleri güldürdü.
'ALKOL VE UYUŞTURUCU KULLANAN PİLOTLAR UÇURULMUYOR'
Fethiye Güç Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, Babadağ'dan yapılan atlayış sayısının bu yıl rekor seviyeye çıktığını belirterek, kaza sayısında ise düşüş yaşandığını söyledi. Babadağ'ın fiziki şartlarının dünya standartlarına getirilmesi için çalıştıklarını kaydeden Arıcan, "Kazaların önüne geçmek için öncelikle uçuş sayılarını 5 ile sınırladık. Daha önce pilotlar gün içinde istediği kadar uçuş yapabiliyor, aceleye getirilen kalkış öncesi hazırlıkları kazalara davetiye çıkarıyordu. Bunun yanında alkol alan ve uyuşturucu kullanan pilotların uçuş yapmasını engelleyici birtakım tedbirler aldık. Rüzgarın şiddetini artırdığı durumlarda kırmızı bayrak çekerek pistlerden kalkış yapılmasını engelliyoruz. Bu gibi tedbirleri çoğaltarak önümüzdeki yıllarda kaza sayısını minimuma çekmek istiyoruz" dedi.
Ölüdeniz'de yaşanan kazaların geçen yıllara göre düşüş gösterdiğini belirten Ölüdeniz Belediye Başkanı CHP'li Keramettin Yılmaz ise gerekli tedbirlerin alınmasıyla birlikte bu rakamların sıfıra ineceğini söyledi. Başkan Yılmaz, "Babadağ'da uçuş sayıları kısıtlanır, alkol kontrolü yapılır, pilotların yeterlilik belgesi ve hava durumu kontrol edilirse kaza riski azalır. Biz de bu tedbirleri her geçen yıl daha iyi alıyoruz. Bu yüzden kaza sayısı düşüyor" diye konuştu.