DENİZLİ’nin Honaz İlçesi’nde yaşayan, bacakları ve kolları doğuştan olmayan 45 yaşındaki engelli Ayşe Aksoy, azmiyle hayata tutunarak, herkese örnek oluyor. Okula gidemediği için kendi kendine okuma yazma öğrenen Aksoy, açık ortaokulu bitirip diploma aldı. Honaz’da yalnız yaşayan ve hayatını kaymakamlığın görevlendirdiği bakıcının yardımıyla sürdüren Aksoy, Halk Eğitim Merkezi’nin açtığı resim ve bilgisayar kurslarına da katılıp, 20 tablo yaparak sergi açtı.
Honaz İlçesi’nde Afşinbey Mahallesi’ndeki evinde tek başına yaşayan engelli Ayşe Aksoy, kolları dirseğinden, bacakları ise kalçasından aşağısı olmadan dünyaya geldi. Babasını yıllar önce, annesini ise altı ay önce kaybeden Aksoy, 2009 yılına kadar engeli nedeniyle okula gidemedi. Kaymakamlığın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kanalıyla görevlendirdiği bakıcı yardımıyla ihtiyaçlarını gideren Aksoy, okuma yazmayı kendi olanaklarıyla öğrendi. Halk Eğitim Merkezi’nden görevli öğretmenin evde verdiği özel eğitimle ilk ve ortaokul diplomasını alan Ayşe Aksoy, okuma yazmayı öğrenip okulu bitirdikten sonra hayata daha fazla bağlandı.
RESİMDEN SONRA BİLGİSAYAR KURSUNA BAŞLADI
Honaz Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, resim yapmak isteyen Ayşe Aksoy için özel kurs açtı. Honaz Belediyesi Ortaokulu’nda görevli resim öğretmeni Serkan Kara, engelli Aksoy’a resim eğitimi vermeye başladı. Yağlı ve sulu boya resim yapmayı öğrenen Aksoy, doğa manzaralarından oluşan 20 tablo yaptı. Tablolarıyla sergisi de açan Aksoy, azmiyle öğretmenler ve Honazlıların takdirini kazandı. İkinci sergisini açmak için resim çalışmalarını sürdüren Aksoy, kolları ve ayakları olmamasına rağmen bu kez Halk Eğitim Merkezi’nin açtığı bilgisayar kursuna katıldı.
Fırçayı çenesi ile kolu arasına alarak resim yapan Ayşe Aksoy, elde ettiği becerisini bilgisayarda da kullanıyor. Resim yapmayı çocukluğundan beri hayal ettiğini söyleyen Aksoy, “Kollarım ve bacaklarım olmamasına rağmen hayattan hiç umudumu kesmedim. Okuma yazmayı, resim yapmayı öğrendim. Şimdi de bilgisayırı öğrenmek için kursa başladım. Bunları yapmazsam evde kapanacaktım. Ama şimdi bir şeylerle uğraşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Resim beni hayata daha sıkı bağladı” dedi.
'AZMİ ÖRNEK OLMALI'
Honaz İlçe Milli Eğitim Müdürü Aydın Karlıdağ ise engelli ressam Ayşe Aksoy’un az rastlanan bir örnek olduğunu belirterek, “Ayşe kardeşimiz, engelli olmasına rağmen bunu kendisinde eksiklik olarak görmedi. Bir şeyler üretmek için çaba harcadı. Biz de ona yardımcı olduk. Resim kursunda 8 ay içinde 20’den fazla tablo yaptı. Bu tabloları onun yaptığına inanamıyoruz. Sağlam insanların yapamayacağı tabloları, engelli olmasına rağmen yapıyor. Ayşe’nin azmi herkese örnek olmalı” diye konuştu.