BALIKESİR’in Ayvalık ilçesinde düzenlenen '9’uncu Zeytin Hasat Günleri' kapsamında zeytinciliğin sorunları tartışıldı, Mutlu Köyü’ndeki Nostalji Bahçesi Çiftliği’nde gerçekleştirilen sembolik zeytin hasadı, bine yakın davetlinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Ayvalık Belediyesi ve Ticaret Odası işbirliğiyle düzenlenen Zeytin Hasat Günleri etkinliğinin ikinci gününde İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde 'Zeytinyağı, Türkiye’nin Milli Yağı' temasıyla bir panel düzenlendi. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, Ana Gıda Genel Müdürü Ümit Ersoy, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel müdürü Mevlüt Gümüş konuşmacı olarak katıldı. Konuşmacılar, zeytin ve zeytinyağının sağlıklı beslenme konusundaki önemine vurgu yapıp, dünya ülkelerindeki zeytin yağı tüketiminin çok Türkiye’den çok yüksek olduğunu belirterek, kişi başına düşen yıllık tüketimin 1.7 litreden 4 litreye çıkartılması için çalışma başlatılmasını istedi.
Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gençer, "Zeytin Ayvalık için önemli bir ürün. Ama bize göre zeytin gereken değeri görmüyor. Yaklaşık 5 yıldır zeytin fiyatları, girdiler artmasına rağmen yükselmedi. Sektör temsilcileriyle ortak isteğimiz, zeytine daha fazla destek verilmesidir. Bu nedenle bugün burada zeytin sorunlarının tartışıldığı bir söyleşi organize ettik. Burada sorunlarımızı tartışıp, birlikte çözüm üretmeye çalışacağız" dedi.
ÜRETİCİ SIKINTILI
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, Suriye üzerinden gelen zeytinyağına karşı Türk zeytincisinin korunması gerektiğini söyledi. Çetin, "Bu bir politikadır, hükümet politikasıdır, bu yüzden o politikaya da saygımız var. Suriye hududundan geçen sene 60 bin ton zeytinyağı girdiğini biliyoruz. Defalarca ilgili bakanlıklara yazı yazdık. Onlar da bize, 'Gerekli mücadeleyi yapıyoruz' diye cevap verd. Ancak, buna rağmen 50 bin, 60 bin ton civarında Suriye'den yağ girişi oldu. Bu da Türk zeytinciliğini tehdit ediyor. Bu sene ne dışardan ne kadar gireceğini ise Allah bilir" dedi.
TANITIM YAPAMIYORUZ İDDİASI
UZZK Başkanı Mustafa Tan da Ayvalık’taki hasadın zeytin üreticilerinin bir şöleni olduğunu dile getirdi. Üreticilerin bu yıla sıkıntılı girdiğini kaydeden Tan, 1 kilo yağın maliyetinin 5.5 TL olduğunu, köylünün çok zor durumda bulunduğunu, geçinemediğini ifade etti. Tan, iç piyasada tüketimin artması için kampanyalar hazırladıklarını vurgularken, şunları söyledi:
"Cumhurbaşkanı, Başbakan, popüler sanatçılar televizyonda zeytinyağı tüketse tüketim patlar. Zeytinyağının tanıtımı için kamu spotu hazırladık ancak bitkisel yağcılar haksız rekabet yaratacağı iddiasıyla engelledi. Lokman hekimin 'ye' dediği, dört dini kitapta adı geçen, 'ağaçların ölümsüzü', 'Tanrının ağacı' denen zeytin bu kadar değerli bir ürünün tanıtımını yapamıyoruz" diye konuştu. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş’de Türkiye’de daha fazla zeytinyağı tüketilmesi için, kamu spotları hazırlattıklarını söyledi, hükümetin zeytincilik konusunda verdiği destekleri arttırma kararı aldığını kaydetti.
KOMİLİ ÖZEL ÖDÜLÜ ABDULLAH ERTEM’E
Konuşmaların ardından Anadolu Grubu'nun 'Komili' markasıyla yaptığı Ayvalık zeytinyağı üretiminin tedarikçilerine her yıl geleneksel olarak verdiği “Zeytinyağının Gururları - Komili Özel Ödülü’nün Abdullah Ertem’e verildiği açıklandı. Ertem’e, plaketini Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan takdim etti. Etkinlikte, geçtiğimiz ay vefat eden ünlü sinema sanatcısı Tuncel Kurtiz’in seslendirdiği 'Ölmez ağacın insanları' adlı fotoğraf gösterimi yapıldı.
HASATTA RENKLİ GÖRÜNTÜLER
Mutlu Köyü’ndeki Nostalji Bahçesi Çiftliği’nde gerçekleştirilen sembolik zeytin hasadı ise bine yakın davetlinin katımılıyla gerçekleşti. Klasik ve modern yöntemlerle zeytin toplanmasına tanık olan konuklar, zeytin ağaçlarının altında zeytin ve zeytinyağı tadımı yaptı. Zeytin bahçesinde kurulan sofralarda, Ege müziklerinden örnekler sunulduğu dinletiler eşliğinde, keşkek ve pilav yedi. Buradaki etkinliğe katılan Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, yeni hasat yılının üreticiler için hayırlı olmasını diledi, "Güzel bir günde yapılan bu hasadın, üreticilerle birlikte yapılmasının ayrı bir özelliği var. İnşallah, üriticilerimiz emeklerinin karşılığını alırlar" dedi.
Zeytinyağının insan sağlığı için çok önemli olduğunu vurgulayan Vali Turhan, "Bilgidiğiniz gibi Türkiye’de kişi başına düşen zeytinyağı tüketimi, Akdeniz ülkelerine oranla çok daha az. Yunanistan ve İtalye gibi ülkelerde, kişi başına tüketilen zeytinyağı oranı oldukça yüksek, hatta bazılarında 20 kiloya kadar çıkarken, bu durum ülkemizde 1.5 litre çivarında kalıyor. Sağlığımız açısından zeytinyağı üretimini arttırmamız ve tüketimi yükseltmemiz lazım" dedi.