Tuncel YILMAZ / AYVALIK (Balıkesir), ()- BALIKESİR'in Ayvalık İlçesi'nde, Sivas olaylarının 21'inci yıldönümünde düzenlenen anma etkinliği ile Madımak Oteli'nde yaşamını yitirenler anıldı.

Sivas olaylarının 21'inci yıl dönümü için trafiğe kapalı Talatpaşa caddesinde, bugün akşam saatlerinde anma etkinliği düzenlendi. CHP Ayvalık İlçe Başkanı Asım Sürer, CHP Kadın Kolları, Emek Partisi, Eğitim-Sen, Eğitim-İş, Atatürkçü Düşünce Derneği Şubesi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Ayvalık Şubesi ve çok sayıda vatandaş anma etkinliğinde bir araya geldi. Topluluk adına Pir Sultan Kültür Derneği Ayvalık Şubesi Başkanı Vedat Tekten, basın açıklaması yaptı. Tekten, "Bugün Irak'ta, Suriye'de kafa kesen, ciğer söküp yiyen selefi grupların benzerlerinin 'Yak ulan yak, cehennem ateşi' diyerek katliamı seyretmelerini bizler unutmadık. İnsanlık tarihine bu olayla utanç sayfalarından birini ekleyen Türkiye, ne yazık ki Madımak katliamıyla yüzleşmedi. Arkasındaki karanlığı aydınlatamadı. Katliamın siyasi sorumluları, organizatörleri adaletin karşısına çıkarılmadı. Tıpkı Dersim 38'le yüzleşmediği gibi. 1 Mayıs, Çorum, Maraş, Gazi katliamlarının aydınlatılamadığı gibi. Roboski'de Kürtlerin üzerine bomba yağdıran emri verenin açığa çıkarılmaması gibi. Gezi eylemlerinde hayatını kaybeden gençlerimizin katillerinin yargı karşısına çıkarılmaması gibi. Dersim'in kayıp kızlarının yaşadığı acılardan da, Kızıltepe'de 12 yaşındaki Uğur Kaymaz'ın öldürülmesinden de 12 yaşındaki Koray Kaya'nın Madımak'ta ateşe verilmesinden de 14 yaşındaki Berkin'in öldürülmesinden de sorumlu olan devlet, aynı devlettir" dedi.

Şube Başkanı Tekten, "Bu devlet, farklı uluslardan ve milliyetlerden ve de farklı inançlardan oluşan Anadolu halklarını Türk-İslam potasında eriterek kendisine makbul yurttaşlar yaratmak isterken, Soma'da da yüzlerce işçinin ölümü karşısında 'bu işin fıtratında var' söylemiyle taşeronlaşmanın, sömürünün, kapitalist vahşetin üzerini örtüyor. Yetmiyor, HES projeleriyle doğayı yok ediyor, su kaynaklarını sermayeye peşkeş çekiyor, kentsel dönüşüm projeleriyle milyonları yoksullaştırırken, iktidar destekli rant şebekelerini bir ahtapota dönüştürüyor. Neoliberal politikalarla gerici, ırkçı, şoven politikalar atbaşı gidiyor. Ne yazık ki Türkiye'de devlet, tarihsel bir süreklilik içinde farklı etnik ve inanca sahip yurttaşlarının temel hak ve özgürlüklerini kullandırmayan bir geleneğe sahip. Anadolu'nun kadim kültürel, etnik ve inançsal zenginlikleri yok ediliyor" diye konuştu.

Çağdaş, bilimsel, laik bir eğitimin artık Türkiye'de bulunmadığına işaret eden Vedat Tekten, "Eğitimde 4+4+4 düzenlemesiyle çocuk gelinler ve çocuk işçiler yaratılmak isteniyor. Gerçekten laik, evrensel insan hak ve özgürlüklerinin güvencede olduğu, hiç kimsenin kaygı duymadığı bir ülkeyi mutlaka inşa etmeliyiz. Türkülerimiz kardeşçe söylenmeli, derelerimiz özgürce akmalı ve herkes özgür olmalı. O halde yitirdiğimiz tüm canlarımızı unutmadığımızı göstermek için, bugün Irak'ta, Suriye'de görülmedik bir barbarlık ve vahşet sergileyen selefi grupların ülkemize yönelen tehdidini bertaraf etmek için birbirimizi ötekileştirmemeye çalışmadan ortak düşmanımız olan dinci gerici faşist yapılanmalara karşı 'Faşizmle omuz omuza' şiarı ile mücadeleyi yükseltmeliyiz. Bunu beceremediğimizde ne aydınlık bir gelecek umudu ne de bu umudu yeşerteceğimiz bir vatanımız olmayacak" dedi.

FOTOĞRAF