BALIKESİR’in Ayvalık ilçesinde üretilen zeytinyağının ulusal ve uluslararası pazarlarda tüketimini arttırmak amacıyla, bu yıl 9’uncusu düzenlenen 'Zeytin Hasat Günleri' kapsamında Zeytin Pazarı törenle açıldı.
Ayvalık Belediyesi ve Ticaret Odası işbirliğiyle Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen etkinlik, Ayvalık Belediyesi Bandosu eşliğinde kortej yürüşüyü ile başladı. Bu yılki ana temanın 'Zeytinyağı, Türkiye’nin milli yağı' olan etkinlikte, Zeytin Pazarı’nın açılışı yapıldı. Açılışa katılanlara 5 ton balık ekmek dağıtıldı. Pazarın açılışında konuşan Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gencer, 9 yıl önce Türkiye'de kişi başına 900 gram olan zeytinyağı tüketiminin bugün yaklaşık iki kat artışla 1.7 kilograma çıktığını belirtti. Zeytinyağı ihracatının önemli olduğunu ancak iç tüketimin artırılması için de çaba gösterilmesi gerektiğini savunan Gencer, “Yunanistan’ın 25, İtalya’nın 14, İspanya’nın 15 litre tüketim yaptığı bir ortamda, 1.5 litre tüketim yeterli bir oran değil” dedi. Gencer, sağlıklı beslenme için zeytinyağı tüketiminin medya ve ilgili kuruluşlar tarafından özendirildikçe ve ülke zenginleştikçe, daha da artacağına inandığını ifade etti.
“AYVALIK, ZEYTİNYAĞINDA MARKA”
Ayvalık Belediye Başkanı CHP'li Hasan Bülent Türközen Ayvalık ekonomisinin yüzde 70’ini zeytinciliğin oluşturduğunu, bu tür organizasyonların tanıtım açısından çok fayda sağladığını söyledi. Türközen, yöresel kaliteyi artırmak ve standartların oluşmasını sağlamak amacıyla bu etkinliği dokuz yıldır düzenlediklerini hatırlatan Türközen, “Bu sayede Ayvalık ile bütünleşen kaliteli zeytinyağının, bölgesel, ulusal ve uluslararası platformda bilinirliği artırıldı. Ayvalık, uluslararası platformda zeytinyağının ve zeytinyağlı yemekler kültürünün vazgeçilmez merkezlerinden biri haline getirildi. Ayvalık’ın tarihi dokusuyla, zeytinyağı ve zeytinyağlı yemekler kültürünü bütünleştirerek, yöreye hem markasal hem de turistik canlılık kazandırıldı” diye konuştu.
Ayvalık’ın, zeytinyağı sektöründe Türkiye’de tanınmış bir marka olduğunu ifade eden Başkan Türközen, bu markayı dünyaya tanıtmak amacıyla gerçekleştirilen organizasyona katılan firmalara teşekkür etti.
Ayvalık Kaymakam Vekili ve Gömeç Kaymakamı Naif Yavuz ise zeytinin, yaşadığı coğrafyayı besleyen, zenginleştiren, kültürünü, yaşam değerini artıran bir ağacın ürünü olduğunu vurguladı, iç üretimin arttırılması gerektiğine dikkat çekti.
Konuşmaların ardından pazarın açılış kurdelesini, Ayvalık Kaymakam Vekili ve Gömeç Kaymakamı Naif Yavuz, Belediye Başkanı Türközen ve Ticaret Odası Başkanı Gençer birlikte kesti. Protokol üyeleri ve katılımcılar, daha sonra zeytin ve zeytinyağı ürünlerinin sergilendiği stantları gezerek yeni ürünleri tattı. Aralarında Tariş, Komili, Kırlangıç, Miranda, Kristal, Özgün, Ayvada, Ekbir, Hasada, Kürşat, Kyara, Monte İda, Onursel gibi zeytinyağı markalarının da bulunduğu toplam 25 firma, toplam 600 ürünü 2 gün süreyle sergileyecek. Yarın ise, Mutluköy’de bir zeytin bahçesinde temsili olarak zeytin hasadı yapılacak, konuklara zeytinyağlı yemekler ikram edilecek.

AE(İÖ/AAA)(FOTOĞRAFLI)