BURSA'da özel bir hastanenin organ nakli ekibi aynı gecede 3 böbrek ve 1 karaciğer naklini gerçekleştirdi.
Çanakkale Devlet Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen hastanın kalbi Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne, karaciğeri İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne, böbreklerden biri Acıbadem Bursa Hastanesi'ne, bir böbrek ve iki kornea Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne gönderildi. Çanakkale'deki hastanın organları sayesinde 6 hastanın hayatı değişti. Alınan organların uygun bulunan hastanelere gönderimi sürerken, Bursa'daki Çekirge Devlet Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın ailesinin bağışıyla alınan karaciğer ve iki böbrek de 3 hastaya umut oldu. Böylece vefat eden iki kişiden alınan organlarla 9 hastanın yüzü güldü.
Çanakkale Devlet Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen böbreklerden biri Acıbadem Bursa Hastanesi'ne gönderilirken, Bursa'daki Çekirge Devlet Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen bir başka hastadan alınan karaciğer ve iki böbrek de Acıbadem Bursa Hastanesi'ne gönderildi. Vefat eden iki kişiden alınan üç böbrek Atalay Akkol, Ümmühan Dereli, İsmail Çarık'a Acıbadem Bursa Hastanesi'nde Prof. Dr. Bülent Oktay tarafından başarıyla nakledilirken, karaciğer de Prof. Dr. Remzi Emiroğlu tarafından Turhan Tülü adındaki hastaya nakledildi.
ORGAN NAKLEDİLEN HASTALARIN SEVİNCİ
Organ nakli gerçekleşen hastalar, ameliyatlardan sonra sevinç gözyaşları döktü. Hastalar duygularını şu şekilde dile getirdiler :
Ümmühan Develi:
"Ben 36 yaşındayım, hastalığımı 9 yıl önce öğrendim. 8 yıldır da diyalize giriyorum. Bana Kadavra bekleme listesindeydim. Bana uygun bir böbrek için aday olduğumu söylediklerinde donup kaldım, hiçbir şey düşünemedim. 6 aydır uygun bir böbrek bulunması için bekliyordum. Bundan büyük mutluluk olur mu?"
Atalay Akkol:
"Yaşım 52, emekliyim. Tam 10 yıldır diyalize giriyordum. Buna vefat eden bir kişiden yapılan bağışla uygun böbrek bulunduğunu söylediklerinde çok şaşırdım. Oğlum bana böbreğini vermeye hazırlanıyordu. Eskişehir'e doğru yola çıkarken, İnegöl'den geri dönerek hastaneye geri geldim"
İsmail Çarık:
"Hastalığımı öğreneli 15 yıl oldu, 33 yaşındayım. Tam 15 yıldır da diyalize giriyorum. Doktorlarım bana hastalığımın artık benim yol arkadaşım olduğunu söylemişti. İsyan etmenin anlamı yoktu. Ben kadavra listesine 6 ay önce başvurmuştum. Aradan 6 ay geçtikten sonra uygun böbrek bulunduğunu söylediklerinde inanmakta zorluk çekti. Hatta bana şaka yapıldığını bile düşündüm. Nakil olana kadar da şoktan çıkamadım"
Emekli öğretmen Turhan Tülü:
"Yaklaşık 10 yıldır karaciğer hastasıyım. Testler yapıldı, sonuçların çıkmasını bekledik. Organ nakli ameliyatına uygundur denilince nakil ameliyatı yapıldı. Ameliyattan iki gün sonra yürümeye başladım, eskiden halim gücüm olmazdı. Ne kadar teşekkür etsek azdır. Karaciğer nakil ameliyatımı gerçekleştiren Prof. Dr. Remzi Emiroğlu'na minnet borçluyuz. İnsan böyle şeyleri başına gelince anlıyor ancak" IA/(FK)(Fotoğraflı)