ZONGULDAK'ın Çaycuma İlçesi'ne bağlı Kızılbel Köyü'nde oturan 8 yaşındaki Harun Mosmos'un, ot biçme makinesine kaptırması sonucu kopan ayakları, sevk edildiği Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde 12 saat süren operasyonla dikildi. Ancak, çeşitli ihmaller sonucu olaydan yaklaşık 10 saat sonra Zonguldak'tan Ankara'ya gönderildiği ileri sürülen Mosmos'un ayaklarını vücut kabul etmedi. Mosmos'a, 1 ay önce diz altından protez bacak takıldı.
Geçen yıl 23 Mayıs'ta saat 17.00 sıralarında meydana gelen olayda Harun Mosmos, komşularının tarlasında oyun oynarken, İdris M.'nin kullandığı traktörün arkasına bağlı ot biçme makinesine ayaklarını kaptırdı. İki ayağı da bileklerinden kopan Harun Mosmos, kaldırıldığı Çaycuma Devlet Hastanesi'nden Bülent Ecevit Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Harun Mosmos, iddiaya göre hastanede yaklaşık 6 saat bekledikten sonra ambulans ile Ankara Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edildi.
VÜCUT AYAKLARI KABUL ETMEDİ
Olayın ardından yaklaşık 10 saat sonra Ankara'ya ulaştırılan ve hemen ameliyata alınan Mosmos'un ayakları, Estetik Cerrah Doç. Dr. Serdar Nasır tarafından 12 saat süren operasyonla yerine dikildi. Ancak vücudun kabul etmediği sağ ayak 2 gün, sol ayak da 27 gün sonra alındı.
PROTEZ BACAKLARLA OKULA BAŞLADI
İki ayağını kaybeden ve tekerlekli sandalyeye mahkum olan Harun Mosmos, 1 ay önce diz altından takılan protez bacaklarıyla yeniden ayağa kalktı. Koltuk değneksiz tek başına yürüyebilen Harun, kazanın ardından gidemediği okuluna geçen pazartesi yeniden başladı. Yunus Emre İlkoku 3'üncü sınıf öğrencisi Harun, servisle okuluna gidip geliyor. Harun Mosmos, yeniden okula başladığı için mutlu olduğunu söyledi.
'HASTANEDE 5 SAAT MÜDAHALE EDİLMEDİ'
Maden işçisi 33 yaşındaki Ramazan Mosmos, oğluna BEÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde yaklaşık 5 saat hiç müdahale edilmediğini ileri sürdü. Ramazan Mosmos, "Bize, 'Hastane arıyoruz, Ankara'yı, İstanbul'u arıyoruz' dediler. Daha sonra hava yolu ile mi karayolu ile mi gideceğine karar veremediler. Önce, 'ambulans uçak gelecek' dediler, havaalanına gittik. Sonra gelmeyince ambulansla Ankara'ya gönderildik. Olay saat 17.00 sıralarında oldu. Biz akşam 19.00 civarında Zonguldak'taki hastaneye gitmiştik. Gece 00.30 gibi hastaneden ambulansla Ankara'ya sevk edildik. Gece 02.40 gibi Ankara'ya ulaştık" dedi.
'SUÇLULAR BULUNSUN'
Operasyondan sonra sağ ayağın 2 gün sonra alındığını belirten Ramazan Mosmos, "Doktorumuz sol ayak için de yüzde 60 şans vermişti. 27 gün bekledik. Ardından onu da aldılar. Doktor, bu tür olaylarda 6 saatten sonra kopan uzuvu kurtarmanın zor olduğunu söyledi. Eğer zamanında ulaşabilseydik oğlumun ayaklarını kurtarabileceklerini söylediler. Hatta doktorumuz, 'Meslek hayatımda bu şekilde gecikmeli bir hasta geldiğini hiç görmedim' dedi. Çok geç kalındığı için bu duruma geldik. Bu yüzden ilgililer hakkında hem Sağlık Bakanlığı'na hem de Savcılığa suç duyurusunda bulundum. Suçluların bulunmasını istiyorum" diye konuştu.
ENGELLİ MAAŞI BAĞLANMADI
Ramazan Mosmos, Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi'nin 26 Aralık 2013'te oğluna yüzde 82 engelli olduğu yönünde rapor verdiğini, ancak aynı raporda, 'ağır engeli yoktur' ifadesinin yer alması nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından engelli maaşı bağlanmadığını, bu yüzden de mağdur olduklarını söyledi. 
Babaanne Ayşe Mosmos da "Benim çocuğumun hayatı mahvoldu. Sorumluların cezalandırılmasını istiyorum. Çocuğumun geleceğini istiyorum" dedi.
BAKANLIK SORUŞTURMASI
Sağlık Bakanlığı'nın, çocuğun Ankara'ya sevki sırasındaki gecikme iddialarıyla ilgili soruşturma başlattı. Bakanlık müfettişleri, İl Sağlık Müdürü Bilal Cin, geçen hafta görev süresi dolan ve yeniden ataması yapılmayan dönemin 112 Acil Hizmetler Şube Müdürü Barış Fidan'ın da aralarında bulunduğu ilgili sağlık personelinin ifadesine başvurdu. Soruşturmanın sürdüğü belirtildi.