ÇANAKKALE Savaşları ardından sanatçı Wallace Anderson tarafından yapılan, Anzak askerinin Türk bayrağını ayakları altına alan 'Tahliye' adlı heykelin tepkilere neden olması üzerine açıklama yapan Avustralya'nın Ankara Büyükelçisi James Larsen, "Heykel, sanatçının o döneme ait görüşlerini belirtiyor" dedi.
Avustralya Türkiye Büyükelçisi James Larsen, Avustralya Savaş Anıtı Müzesi'nin, Birinci Dünya Savaşı dönemi sanatçısı Wallace Anderson tarafından 1925 yılında yapılan ’Tahliye’ adlı heykelin koleksiyonunda yer aldığını teyit ettiğini belirtti. ’Tahliye’ adlı heykelin, Müze'nin sanat koleksiyonu için elde edilen ilk heykellerden bir tanesi olduğunu ifade eden Büyükelçi Larsen, şu açıklamayı yaptı:
"Heykel sanatçının o döneme ait görüşlerini betimlemekle beraber, Savaş Anıtı Müzesi Türk ve Avustralya halkı arasında Gelibolu muharebelerinden sonra doğan ve neredeyse 100 yıldır güçlenerek devam eden güçlü dostluğa büyük saygı duyuyor. Bu saygı, savaş günlerinde doğmuş ve 24 Mayıs 1915 tarihinde iki taraf arasında ilan edilen ateşkes ile vurgulanmıştır. O gün hem Anzak, hem de Türk birlikleri, 19 Mayıs günü gerçekleşen muharebe sonucunda verilen kayıplarını gömmek için çatışmaya ara verdiler. Sayısız tarihi kaynak iki taraf arasındaki karşılıklı saygıdan bahseder. Savaştan yıllar sonra bile pek çok Anzak Gazisi, Gelibolu muharebelerinde karşı karşıya geldikleri Türk askerlerini saygı ve sevgi ile anarlar. Tarihçi Ken Inglis'in de belirttiği gibi Anzakların eski düşmanları arasında hatıralarında derinliğine yer edinmiş tek asker Türk askeri olmuştur."

BG(İÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)