Muhammet KAÇAR/RİZE, () - RİZELİ avukat Remzi Kazmaz, çayın 91 yıllık sıra dışı hikayesinin anlatıldığı, 'Çaylar Şirketten' isimli kitabını tanıttı.
Rize’de gazetecilerle bir araya gelen İstanbul Barosu Avukatlarından Remzi Kazmaz, kitabında çayın 91 yıllık sıra dışı hikayesini anlattığını belirterek, kitabı çay emekçisi anne ve babası ile çay emekçisi kadınlar ve Şimşirlili HES direnişçisi kadınlara ithaf ettiğini söyledi. Çayla ilgili hazırlığı yapılan bir kanun taslağının TBMM gündemine geldiğini ancak Rize kamuoyunun bu çay kanunu çalışmasından haberdar olmadığını öne süren Kazmaz, şunları söyledi:
"Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri başta olmak üzere Türkiye’nin birçok şehrinde çay ikram edileceği zaman, 'Kaçak mı olsun Türk mü?' diye sorulur. Günlük kullanıma giren, ticareti rahatlıkla yapılan kaçak çay, uzun süredir çayın başkenti Rize ve Karadeniz’i de etkisi altına almış durumda. Yaygın medyada yer almasa da Karadeniz şehirlerinde kaçak çay operasyonları bitmiyor. Karadeniz ve Ankara’dan da işbirlikçi bulan kaçak çayın önlenemeyen yükselişi bugün Rize’de yüksek sesle dile getirildi. TBMM’de bekleyen ama birçok çay üreticisinin bile haberdar olmadığı Çay Kanunu, çayın başkentinde masaya yatırıldı."  
'ÇAY KANUNU MESELESİNDEN RİZE HABERDAR DEĞİL'
Çay Kanun Taslağından Ziraat Odası’nın, üretici derneklerinin, muhtarların, sivil toplum kuruluşlarının, TBMM’deki siyasi partilerin dahi bilgisinin olmadığını ifade eden Kazmaz,  "1 milyon kişiyi ilgilendiren Çay Kanunu meselesinden Rize haberdar değil. Rize’de kimsenin haberinin olmayan bu tasarıyı Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da kaçak çay işledikleri iddia edilen 200’e yakın çay paketleme tesis işletme sahipleriyle mi yaptınız? Rize’nin çayla ilgili önemli sorunları var. Öncelikle özelleştirme ve kaçak çay sorunu halledilmeden çayla ilgili yıllardır süregelen sorunlar bitecek gibi gözükmemektedir. Bu sorunu çözecek olanlar da Çay Borsası kuranlar, Çay Kanunu’nu kapalı kapılar ardında hazırlayanlar, çayın özelleştirilmesini ellerini ovuşturarak sırça köşklerinde bekleyenler değil, gerçek çay üreticisi ve işçilerle onların temsilcisi çözecektir" dedi.

MK(TM/BT) (FOTOĞRAFLI)