Yüksel KOÇ - Cem TURSUN / İSTANBUL,() Okmeydanı Cemevi avlusunda başından başına isabet eden kurşunla öldürülen Uğur Kurt'un soruşturmasını yürüten savcı ile görüşen Avukat Evrim Deniz Karatana, "Savcının bize beyanı 8 polisin silahına el konulduğu yönünde. Şu anda balistik raporları ve mermi çekirdeği Adli Tıp'ta. Silahların bilgileri ile mermi çekirdeği karşılaştırıldığında merminin hangi silahtan çıktığı anlaşılacaktır diye düşünüyorum" dedi. Halkın Hukuk Bürosu avukatlarından Evrim Deniz Karatana, dün sabah cemevi avlusunda vurulduktan sonra kaldırıldığı Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hayatını kaybeden Uğur Kurt ile ilgili soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hasan Yılmaz ile görüştü.

'HENÜZ POLİSLERİN İFADESİ ALINMADI'
Avukat Karatana, savcı ile görüştükten sonra basın mensuplarına şu açıklamayı yaptı:
“Uğur Kurt soruşturmasıyla ilgili savcı ile görüştük. Görüntülerden izlediğimiz suçun faillerinin polisler olduğu. Polisler tarafından yürütülecek soruşturmanın taraflı olabileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle soruşturma daha tarafsız olan jandarma tarafından yürütülmelidir bizce. Bu konuda talepte bulunacağız. Sözlü olarak taleplerimizi ilettik, savcı yazılı talepte de bulunacağız. Polislerin el svaplarının alınıp alınmadığını sorduk savcıya, savcının beyanı, 'ateş ettim' diyen polise el svabı almaya ihtiyaç yoktur' oldu. Henüz polislerin ifadeleri alınmamış. İfade verirlerse savcı herhalde böyle söyleyeceklerini düşünüyor"

'8 POLİSİN SİLAHI İNCELEMEDE'
“Şu anda 8 polisin silahına el konulmuş durumda, balistik inceleme için. Mermi çekirdeği dün yapılan otopsi sırasında başından çıkarıldı. Bu el konulan 8 silahın balistik raporları ile mermi çekirdeği karşılaştırılacak. Aslında belki başka bir delile ihtiyaç bile kalmaksızın silahı ateşleyenin kim olduğu, Uğur Kurt'u vuranın kim olduğu açığa çıkarılabilecek"

'ELİMİZDE GÖRÜNTÜLER VAR'
"Biz soruşturmayı kendi imkanlarımızla etkin bir şekilde takip etmeye çalışıyoruz. Elimizden geldiği kadar kendi imkanlarımızla delil toplamaya çalışıyoruz. Bazı görüntüler de mevcut elimizde. Bu görüntüleri de yine savcılığa sunacağız. Görüntülerde ateş edenlerin polis olduğu çok açık"

'PROVOKASYON İHTİMALİ'
"Savcının bize ilginç bir beyanı oldu; 'sadece polis olacak gibi düşünmeyin, provokatörler de olabilir 'diye. Bunun kesinlikle kabul edilebilir bir tarafı olduğunu düşünmüyoruz. Şu anda basına düşen görüntüler de çok açık. Ateş edenler akrebin içinden inen polislerdi. Şayet akreplerin içinde ve çevresinde polisler yanlarında provokatör gezdirmiyorlarsa Uğur Kurt'un katillerinin polis olduğu çok açık. Bunu tartışmaya bile ihtiyaç yok"

"SAVCININ BİZE BEYANI 8 POLİSİN SİLAHINA EL KONULDUĞU YÖNÜNDE"
“Şu anda balistik raporları ve mermi çekirdeği Adli Tıp'ta. Silahların bilgileri ile mermi çekirdeği karşılaştırıldığında merminin hangi silahtan çıktığı anlaşılacaktır diye düşünüyorum. Savcının bize beyanı 8 polisin silahına el konulduğu yönünde"

'SEKME İDDİASI'
“Bülent Arınç'ın sekme diye bir açıklaması vardı. Kesinlikle sekme yok. Sekme durumunda, merminin sert bir yere çarpıp sekmesi durumunda mermi çekirdeğinde çok ciddi bir deformasyon oluşur. Yapılan otopsi incelemesinde kesinlikle böyle bir deformasyon olmadığını öğrendik. Sadece kemiğe çarpma sonucu merminin çok küçük bir deformasyonu söz konusu. Sekme açıklaması bu nedenle gerçek dışıdır"

YK(FOTOĞRAF)