Ali Can ZERAY / EDİRNE, () -TRAKYA Gümrük ve Ticaret Bölge Müdünlüğü’ne bağlı Kapıkule Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görevli Avrupa ödüllü Alman kurdu narkotik dedektör köpek 'Kanu', son 3 yılda katıldığı operasyonlarda 3 ton uyuşturucunun ele geçk-mesini sağladı. Kaçakçılara geçit vermeyen Kanu, Avusturya’da yapılan 16 ülkeden 600 köpeğin yarıştığı uluslararası yarışmada 3’üncü oldu.
Kapıkule Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde 3 yıldır görev yapan 4 yaşındaki detektör köpek Kanu oyun oynamayı bir çocuktan daha çok seviyor. Bakıcısının kendisi için seçtiği oyuncaklar ile eğlenen Kanu TIR ve otomobillerde gizlenen uyuşturucu maddelerini kısa zamanda buluyor.
AVRUPA 3’ÜNCÜSÜ
Narkotik dedektör köpek Kanu, geçtiğimiz aylarda Avusturalya’da yapılan aralarında Almanya, Fransa, İtalya, Makedonya, Macaristan’ında olduğu 16 ülkeden 600 köpeğin koklama, ileri itaat, savunma, fiziksel durum, şov, kurtarma gibi kriterlerin olduğu yarışmada, Avrupanın en iyi koklayan 3’ncü köpeği seçildi.
Köpek Eğitim Merkezi’ndeki eğitimini tamamladıktan sonra Türkiye’nin bir çok gümrük kapısında görev yapan ve son olarak Kapıkule’de görevlendirilen 4 yaşındaki Kanu’nun Türkiye çapında iyi koklayan, ileri itaat eden dallarında aldığı bir çok ödülü bulunuyor. Uyuşturucu kaçakçıların korkulu rüyası haline gelen narkotik dedektör köpek Kanu, TIR’da gizlenen uyuşturucuyu 30 saniye içinde bulmasıyla biliniyor. Bakıcısı ve aynı zamanda mesai arkadaşı tarafından bir çocuk gibi bakılan Kanu’nun kulübesi 2 günde bir yıkanıp temizleniyor. Şampiyon Kanu'ya, bakıcısı Gümrük Muhafaza Memuru Dinçer Çalışkan tarafından gelecek yıl Macaristan’da yapılacak Avrupa Şampiyonasında birinci olmak için hafta içi mesai saatlerin sonrası sürekli antrenman yaptırılıyor.
ACZ(LK/COŞ) (FOTOĞRAFLI)