Taylan YILDIRIM / İZMİR, () - İZMİR’deki bir veteriner kliniğine yaralı olarak getirilen 6 aylık av köpeği 'Jeri'ye, protez ayak takıldı. Protezin ayağa uyum sağlamasının ardından jeri bahçede koşup, operasyonu gerçekleştiren veteriner hekim Burak Kaplan’la top oynadı.
Balıkesir’in Burhaniye İlçesi’nde sahibiyle yaşayan Pointer cinsi av köpeği jeri, ava götürüldüğü sırada kamyonun altında kalarak sağ arka ayağından yaralandı. Yaklaşık bir ay önce meydana gelen kazanın ardından, sahibinin iyileştirmek için çabaladığı jeri, buralardaki veteriner kliniklerinde yapılan ilk müdahalenin ardından İzmir’e getirildi. Bornova ilçesinde veteriner Burak Kaplan’a teslim edilen köpek, tedaviye alındı.
AYAĞI KESMEDİ PROTEZ TAKTI
Burada yapılan müdahaleyle, köpeğin bacağının bir bölümünün kesilmek yerine, Türkiye’de ilk sayılabilecek bir yöntemle protez ayak takılmasına karar verildi. Tedavinin ilk sürecinde, yaralı olan arka sağ bacağın üst bölümünün iyileşmesi sağlandı. İkinci aşamada ise, alt bölümüne protez ayak takıldı. Yaklaşık dört hafta süren tedavinin ardından, protez ayak uyum sağladı. Artık dört ayağının da üzerine basabilen jeri, operasyonu gerçekleştiren veteriner Burak Kaplan’la bahçeye çıkarak, gönlünce hem koştu hem de topla oynadı.
'Jeri'nin artık aileden birisi gibi olduğunu söyleyen Burak Kaplan, "Geldiği zaman durumu çok kötüydü. Ölme riski de vardı. Ama ben dünyada daha önce birkaç kez yapılmış olan tedavi yöntemini kullanmak istedim. Yaralı bacağın iyileşmesinin ardından da kemiğe vidaladığımız protez ayakla jeri'yi tekrar ayağa kaldırdık. Şimdi de zaten yaşadığı mutluluğu benimle paylaşıyor" dedi.
TY(AÖ/COŞ) (FOTOĞRAF)