Nedim KOVAN/ORDU, () - ORDU'nun Çamaş ve Fatsa ilçelerinden geçen Bolaman Irmağı üzerinde inşaatı devam eden Atilla Hidroelektrik Santrali (HES) için verilen 'acele kamulaştırma' kararının iptali istemiyle 13 kişinin Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkemenin verdiği 'yürütmeyi durdurma' kararına yapılan itirazı değerlendiren Danıştay 6'ncı Dairesi, Bölge İdare Mahkemesi'nin bu kararını onayladı.
Ordu'nun Çamaş İlçesi Hisarbey, Edirli, Söken Köyü ile Fatsa'nın Taşlıçay, Demircili, Konakbaşı Köyü'nde yaşayan vatandaşlar, ilçelerinden geçen Bolaman Irmağı üzerinde inşaat çalışması süren Atilla HES için hukuk mücadelesi başlattı. HES için satmadıkları arazileri için verilen 'acele kamulaştırma' kararının iptal edilmesi talebiyle Ordu Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Bölge İdare Mahkemesi, kamulaştırmayla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bunun üzerine karşı taraf Kasım 2013'te Danıştay 6'ncı Dairesi'ne itiraz etti. Danıştay 6'ncı Dairesi, Bakanlar Kurulu kararıyla verilen 'acele kamulaştırma' kararında 'acelecilik hali' hususunun tam ve somut olarak ortaya konulmadığından, dava konusu Bakanlar Kurulu kararında bu yönde anılan kanun maddesinin amacına ve uygulama koşullarına uyarlık görülmediğine kanaat getirip yürütmenin durdurulması kararını onadı. 
Danıştay 6'ncı Dairesi tarafından verilen karar geçen hafta köylülerin eline ulaştı. Fatsa Derelerin Kardeşliği Platformu Sözcüsü Resul Şahin, yargıya taşıdıkları 'acele kamulaştırma' kararıyla ilgili verilen yürütmeyi durdurma kararının sevindirici olduğunu belirterek, "Bizim açımızdan bu beklenilen bir karardı. Hukuk burada yerini bulmuş oldu" dedi.

NK(MS/AK) (FOTOĞRAFLI)