Durmuş SEVİNDİK/ZONGULDAK, () - TÜRKİYE Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün Zonguldak'a gelişinin 83'üncü yılı törenle kutlandı. Atatürk'ün kentte ilk ayak bastığı iskeleden denize karanfil atıldı.
Valilik önündeki Atatürk Anıtı'nda düzenlenen törene Vali Vekili Ekrem Aylanç, 3'üncü Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Birol Şimşek, Belediye Başkanı CHP'li Muharrem Akdemir, İl Jandarma Komutanı Albay Haluk Selvi, siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, daire müdürleri, gaziler ve vatandaşlar katıldı. Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulmasından sonra saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Atatürk'ün kente gelişinin 83'üncü yıl dönümünü bir kez daha coşku içerisinde kutladıklarını söyledi. Başkan Akdemir, şöyle dedi:
"Cumhuriyet'in ilanından sonra Zonguldak'ı Türkiye'nin ilk vilayeti olarak ilan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Zonguldak’ımızı ziyaret etmesiyle ilimiz tarihi günlerden birini yaşamıştır. Atatürk, bu ziyaretinde maden ocaklarının işleyişini incelemiş olup, talimatları ile de havzanın gelişmesinde ve mevcut yapısında büyük değişikliklere yol açılmasını sağlamıştır. Maden ocaklarında çalışan işçilerin sosyal güvencelerinin artırılması, ilk işçi haklarını koruyan teklifin kanunlaşarak yürürlüğe girmesi gibi yapılan yeniliğin ardından, yabancıların havzadan çekilmek zorunda bırakılmasıyla maden ocakları tamamen millileştirilmiştir."
Mehmet Çelikel Lisesi öğrencisi Koray Ateş'in, 'Mustafa Kemal'e mektup' adlı şiirini okunmasının ardından Zonguldak Anadolu Folklor Derneği Vakfı'nca halk oyunları gösterisi sunuldu.
Protokol üyeleri daha sora Atatürk'ün Ertuğrul Yatı ile 26 Ağustos 1931'de kente geldiğinde ilk ayak bastığı Maden Mühendisleri Şubesi'nin yanındaki iskeleden denize karanfil attı. Zonguldak Emniyet Müdürlüğü Deniz Şubesi Müdürlüğü'ne ait bot ile getirilen Türk bayrağı da Atatürk'ün ayak bastığı yerde Vali Vekili Ekrem Aylanç’a teslim edildi. Bayrağı öperek alan Aylanç, polis memurlarına teşekkür etti. Bayrağı açan Aylanç, "Şanlı Türk bayrağımız ilelebet göklerde dalgalanacak. Türk milletinin bağımsızlığı ilelebet baki kalacaktır. Bu böylece biline" dedi.

FOTOĞRAFLI