TÜRKİYE Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün naaşının 19 Kasım 1938 tarihinde İstanbul'dan Ankara'ya nakledilirken, Yavuz Muhribi ile denizden İzmit'e getirilip, buradan da Ankara'ya uğurlanmasının 75'inci yıldönümü nedeniyle anma etkinliği yapıldı.
Atatürk'ün 10 Kasım 1938 tarihinde vefatı ardından naaşı, 19 Kasım 1938 tarihinde Sarayburnu'ndan önce Zafer Torpidosu'na alınırken, daha sonra da Türk Donanması'nın gözbebeği zırhlılarından Yavuz Muhribi'ne nakledilerek deniz yolu ile İzmit'e getirildi. İzmit'te büyük bir kalabalık tarafından gözyaşları ile karşılanan Atatürk'ün naaşı karaya çıkarıldıktan sonra, özel bir trene konularak Ankara'ya götürüldü.
Atatürk'ün naaşının İzmit'e getirilip buradan Ankara'ya uğurlanışının yıldönümünde bu yıl da anma etkinliği düzenlendi.  Kocaeli Yüksek Öğrenimliler Derneği'nde (KYÖD) düzenlenen panele Sivil İnisiyatif Platformu adına Numan Gülşah, Kocaeli Yüksek Öğrenimliler Derneği adına Yavuz Ulugün, Kocaeli Dokümantasyon Başkanı Müzeyyen Ünal, gazeteci- yazar Mustafa Küpçü konuşmacı olarak katıldı. Panelde, bu olaya tanıklık eden 87 yaşındaki Resmiye Çetin günü anlattı. Sivil İnisiyatif Platformu adına konuşan Numan Gülşah, şöyle dedi:
"Başkaları tarafından kontrol altına alınan özgürlüğümüz ve değerlerimizin kurtarılarak bugünlere gelmemize neden olan Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmet anıyorum. 75 yıl önce İzmit'ten Ankara'ya Atatürk'ün naaşı gönderildi. Gar Binasının bulunduğu alanda çok kalabalık varmış. Biz o günleri görmedik ama anlatılanlardan ve kitaplardan öğrendik. Bundan sonra her 19 Kasım günü anma etkinliği yapacağız."
CENAZENİN İZMİT'E GETİRİLİŞİNİ ANLATTI
Atatürk'ün cenazesinin İzmit'e getirilişini gören ve şu anda 87 yaşında olan Resmiye Çetin, panelde o günü heyecanla anlattı. İzmitliler'in, Atkatürk'ün naaşının getirileceğini duyunca Gar Meydanı ve naaşın bulunduğu Yavuz Muhribi'nin demirleyeceği bölgedeki sahile akın ettiğini belirten Çetin, şunları söyledi:
"Yavuz Muhribi gelmeden önce insanlar Gar Meydanı ile sahile akın etmişti. Çok kalabalık vardı. Bazı insanlar bugün Atatürk Anıtı'nın olduğu yerlere çıkmıştı. Naaşı askerler tarafından gemiden alınarak karaya çıkartıldığında herkes gözyaşlarına boğulmuştu. İnsanlar Atanın naaşını görünce ağlamaya başlamışlardı."
ATATÜRK ANITI'NDA MEŞALE YAKILDI
Panel ardından akşam Atatürk Anıtı önünde meşaleler yakılarak anma etkinliği devam etti. Anma etkinliğine katılanlar sık sık 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' diye slogan atarken, saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları için dua okundu. DSP Kocaeli İl Başkanı Selman Gürpınar, toplantıya katılanların beraberlerinde çevrelerindeki gençleri getirmemelerine sitem ederken, "Onları getirseydiniz Atamızın İzmit'e getirilişi hakkında bilgileri olurdu. Ayrıca Atatürkçü olmak ;laiklik, milliyetçilik ve diğer ilkelerine sahip çıkmaktır. Son günlerde bu ilkere sahip çıkılmadığını görmekteyiz. Bu da bizi derinden üzmektedir. Bizler Atatürk'ün düşüncesinde ve onun yolunda ilerlemeye devam edeceğiz" dedi.