Nursima KESKİN- Kerim BURUCU/ERZURUM, () - MİLLİ mücadeleyi başlatmak için Samsun'dan 3 Temmuz 1919'da Erzurum'a gelen Mustafa Kemal Atatürk'ün, kongre boyunca kaldığı evi ziyaret eden Vali Ahmet Altıparmak yatak odasındaki plastik çiçeklerin kaldırılmasını istedi.
Mustafa Kemal Atattürk'ün 23 Temmuz'da yapılan Erzurum Kongresi'ni toplamak için kente gelişinin 95'inci yıldönümü bugün törenlerle kutlandı. Atatürk'ün kente girdiği ilk yer olan İstanbulkapı semtinde temsili Türk bayrağı, Vali Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, 9'uncu Kolordu Komutanı Korgeneral Kamil Başoğlu tarafından karşılandı. Daha sonra Vali Altıparmak ve yanındakiler İstanbulkapı'dan Havuzbaşı'na kadar yürüdü. Atürük Anıtı önünde saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından halk oyunları ekibi 'bar' tuttu.
Başkan Sekmen'in günün önemini belirtren konuşmasının ardından Atatürk'ün kongre süresince kaldığı Mumcu Mahallesi'ndeki Atatürk Evi ziyaret edildi. 
Vali Ahmet Altıparmak protokol ile birlikte 3 katlı olan Atatürk Evi'ni gezerken yatak odasındaki plastik çiçekleri gördü. Atatürk'ün yatağının başında bulunan konsol üzerindeki yapma çiçeklerden rahatsızlık duyan Vali Altıparmak, Müze Müdürü Mustafa Erkmen'den bu çiçeklerin kaldırılmasını yerine o döneme ait objelerin konulmasını istedi.

FOTOĞRAFLI