Yeni Şafak gazetesinin haberine göre Atatürk, zamanın kudretli yöneticileri ve doktorları tarafından zehirlenerek öldürüldü. Yeni Şafak 'ın bu çılgın iddiası sosyal medyada günün olayı oldu. 

Gülen cemaatiyle ilgili olay belgeleri yayımlayan Yeni Şafak, bu kez de 'Atatürk'e yönelik suikast' dosyasıyla kamuoyunun gündeminde.

İlk belge İçişleri Bakanı Şükrü Kaya'nın 30 Haziran 1938'de, yani Atatürk'ün ölümünden 4,5 ay önce İsmet İnönü'ye gönderdiği yazı. Kaya, yazıda “Tahsis ettiğimiz doktorun görevini layıkı ile yaptığı kanısındayım" diyor. Kaya'nın Atatürk'ün tedavisiyle ilgili normal bir bilgilendirme metniymiş gibi görünen yazısı birkaç cümle sonra farklı bir boyut alıyor:

SİZİ REİS GÖRMEK İSTERİZ
“Her şey yolunda ve mecrasında seyir etmektedir. Sizleri Cumhurreisi olarak görmek arzusu hepimizde hasıl olmuştur. Hürmetle ellerinizden öperim efendim."

YABANCILARI UZAKLAŞTIRDI
Mektuba göre Atatürk, doktorlardan kuşkulandığı için yabancı doktorları kendinden uzaklaştırıyor ve “Beni Türk doktorlarına emanet edin" talimatı veriyor.

belge.20150406081604.jpg

İkinci belge ise Atatürk'ün zehirlendiği tartışmalarının, 20 yıl sonra devletin zirvesindeki bazı isimlerin başını ağrıtacak ve ölüm tehditlerine bile sebep olacak şekilde yeniden gündeme geldiğini gösteriyor. CHP Genel Sekreteri Kasım Gülek, 26 Şubat 1959 tarihindeki yazısında daha sonra İçişleri Bakanlığı da yapacak olan Hıfzı Oğuz Bekata'yı nazik bir şekilde uyarıyor.

"ALTINDAN KALKAMAYIZ"
“Atatürk'ün zehirlendiğine ilişkin raporu" başkalarıyla paylaştığı için Bekata'ya tepki gösteren Gülek, “Bu konu seni de beni de aşar, altından kalkamayız. Sen de altında kalırsın ben de. Birileri de altında kalır. Geçmişte yapılan hataları telafi etmemizin ihtimali dahi olmadığını iyi bilmektesin" diyor. Gülek yazının devamında ismini vermediği bir kişinin MAH'ta (MİT'ten önceki istihbarat kuruluşu) adamları olduğuna dikkat çekiyor ve Bekata'ya “Senin işini bitirirler" diye gözdağı veriyor.

belge1.jpg
SOSYAL MEDYADA OLAY OLDU
Yeni Şafak 'ın 'Atatürk 'ü zehirlediler' iddiası sosyal medyada günün tartışma konusu oldu. Gazetenin haberini 'gerçekçi' bulmayanlar çoğunlukta. Vatan Gazetesi yazarı İbrahim Kiras haberi inandırıcı bulmamasının sebebini şu tweetle izah etti;
ekran-resmi-2015-04-06-09.28.51.png
Özgür Mumcu ise Yeni Şafak 'ın daha önce yaptığı haberleri hatırtalarak bunun da inandırıcılıktan yoksun olduğunu savundu;
ekran-resmi-2015-04-06-09.30.09.png
ekran-resmi-2015-04-06-09.29.52.png