Cem TURSUN / İSTANBUL,() Askeri Casusluk davasında 8 yıl 3 aylık hapis cezası onanan emekli yüzbaşı Esin Tolga Uçar'ın avukatı Hüseyin Ersöz, “yargılamanın yenilenmesi" taleplerinin üst mahkemece de reddedilmesi üzerine Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne başvurarak “Kanun yararına bozma" isteminde bulundu.

KRİPTOLU TELEFONLAR
Avukat Hüseyin Ersöz'ün Adalet Bakanlığı'na gönderilmek üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na sundukları dilekçede asker ve eski TÜBİTAK çalışanlarının da aralarında bulunduğu 44 sanığın yargılandığı davaya ilişkin, “Bu sanıklar kriptolu haberleşme alanında araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürütmüş olan kişilerdir. Bu çerçevede Başbakan'ın kullandığı kriptolu telefonunun dinlenmesinin nasıl gerçekleştiğinin ipuçları müvekkil Esin Tolga Uçar'ın yargılandığı davada bulunabilecektir" ifadelerine yer verildi.
Ersöz, kanun yararına bozma talepli dilekçesinde şu açıklamalarda bulundu: “Cumhuriyet Savcısı Fikret Seçen tarafından yürütülen soruşturma kapsamında TÜBİTAK'ta çalışan bu kişilerin evlerinde ve işyerleri olan TÜBİTAK'ta da aramalar gerçekleştirilmiş, bilgisayarlarına ve tüm dijital medyaya el konulmuştur. Kriptolu telefon sistemini geliştiren bu kişilerin işyerlerinde yapılan aramalarda, bilgisayarlarına el konulması ile birlikte tüm çalışmaları polisin eline geçmiştir. Sayın Başbakan tarafından 'paralel devlet - çete' olarak nitelendirilen ve TÜBİTAK'ın içinde de yoğun bir şekilde örgütlendiği ileri sürülen bu yapılanmanın, müvekkilin de (Esin Tolga Uçar) içinde bulunduğu yargılama sürecinde haksız ithamlarla karşı karşıya bırakılan personelin TÜBİTAK'tan tasfiyesi sonrasında gerçekleştiğinin altını çizmek gerekmektedir"

KANUN YARARINA BOZMA TALEBİ
İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Askeri Casusluk davasında verilen hükmün Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından 2 Aralık 2013 tarihinde onandığını belirten Ersöz'ün dilekçesinde şu ifadelere yer verildi: “Başbakanın yargı içinde örgütlenen 'paralel devlet', Başbakanın Siyasi Başdanışmanı Sayın Yalçın Akdoğan'ın 'milli orduya kumpas kuruldu' ve Eski Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in 'Yargıtay'ın imamı var' sözlerinden hareketle, hakimlerin tarafsızlıklarını ortadan kaldıran karar ve uygulamalar birlikte değerlendirilerek yargılamanın yenilenmesi talep edilmiştir. Ancak talebimiz önce İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi ardından ise üst mahkeme olan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nce de reddedilmiştir. Kanun yararına bozma talebimizin CMK 309. maddesi gereğince gerekli kanun yollarına başvurulması hususunu yüksek takdirlerinize arz ve talep ederiz"

CT(HE)