Suriye’deki kanton yapılanmasının bir benzerini Güneydoğu’da hayata geçirmeye çalışan terör örgütü başarısız oldu. Bölgedeki 30 ilçede öz yönetim ilan edip, buraları da kurtarılmış bölge haline getirmeyi hedefleyen örgüte halk beklediği desteği vermedi.

Vatandaşları canlı kalkan olarak kullanmayı planlayan PKK’nın bu planı da halkın bölgeyi terk etmesiyle suya düştü. Halk devletin yanında Halktan aradığı desteği bulamayan örgüte en büyük darbe ise, polis ve askerin eşgüdümlü operasyonlarıyla vuruldu. Tabloyu Akşam’a değerlendiren terör ve güvenlik uzmanları, başarıyı halkın örgütün planlarına destek vermemesini ve meskun mahallerde savaş konusunda eğitim gören özel askeri birliklerin tanklar eşliğinde polislerle eşgüdümlü olarak operasyona başlamasının başarıda baş faktör olduğunu söylediler.

Psikolojik üstünlük var

Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu devletin kararlılığı ve sivil halkın da bölgeyi terk etmesi başarıyı getirdiğini söyledi. Halkın bölgeyi terk etmesiyle mücadelenin daha etkin yürütüldüğünü vurgulayan Kuloğlu “ Askere meskun mahallerde savaş konusunda çok ciddi bir eğitim veriliyor. Bu güçlerin sahada birlikte operasyon yürütmesi, güvenlik güçlerine psikolojik üstünlük sağladı" dedi.

Asker doğru bir adım

Özel Kuvvetler eski Okul Komutanı ve Terör uzmanı Emekli Albay Mithat Işık da şehirlerde operasyonların polis tarafından yürütüldüğünü belirterek “Burada durum farklı. Askerin devreye sokulması çok doğru bir adım" dedi.

Siviller de destekliyor

Stratejik Düşünce Enstitüsü Başkan Yardımcısı ve Terör uzmanı Doç. Dr. Mehmet Şahin de bölgede yürütülen operasyonlarda elde edilen başarıda asker ve polisin eşgüdümlü çalışması kadar sivil iradenin de tam destek vermesinin büyük katkısı olduğunu söyledi. Şahin, bu tür operasyonlarında halk desteğinin önemine dikkat çekti.