İZMİR’de Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan asistan doktorlar, yeterli kadronun verilmemesi, az ücret ve fazla çalışma saatlerine tepki göstererek süresiz greve başladı. Hipokrat yemini ettikten sonra greve başlayan asistan doktorlara, kentteki diğer hastanelerdeki asistan doktorlardan da destek geldi. Asistan doktorlar, sonuç alınıncaya kadar eyleme devam edeceklerini bildirdi.
Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan asistan doktorlar, bir süredir basın açıklamalarıyla, sıkıntılarının giderilmesini istedi. Hastane yönetimiyle yaptıkları görüşmelerden sonuç alınmaması üzerine asistan doktorlar, bugün süresiz grev başlattı. Eyleme kentteki diğer hastanelerde görev yapan asistan doktorların yanı sıra, İzmir Tabip Odası ile sendikalardan da destek geldi.
ÖNCE YEMİN SONRA GREV
Basın açıklaması öncesinde Hipokrat yemini edip greve başlayan asistan doktorlar, sık sık, 'Uykusuz asistan, ölüm demektir', 'Asistan hekim köle değildir' sloganları attı. Doktorlar adına basın açıklamasını yapan Bihter Öztürk, kadro yetersizliğini, az ücret verilmesini ve fazla çalışma saatlerini eleştirdi. Sadece acil servis ve yoğun bakımda insan sağlığını gözönünde bulundurarak hizmet verdiklerini söyleyen Bihter Öztürk, şöyle dedi:
"Hastanede 2011 yılında 370 olan asistan doktor sayısı, 220’ye kadar düştü. Asistan hekim alınmadıkça, omuzlarımızdaki yük arttı. Acil serviste, bir vardiyada çalışan hekim sayısı yarıya indi, yoğun bakımlarda doktor olmamaya başladı. Burada asıl bulunma nedenimiz olan eğitimlerimiz aksadı. Burada olması gereken rotasyonlar ise, kağıt üzerinde olmaktadır. Bizler, önümüzdeki ilk TUS'ta (Tıpta Uzmanlık Sınavı), yeterli asistan doktorun alınmasını, iş yükümüzün azaltılmasını, konsültasyonları kabul etme ve sonuçlandırma yetkisinin bizlerde olmamasını, randevulu gelen hastalara yalnız başımıza bakmak zorunda kalmamayı ve gelir kaygısı gütmeden, performans hesabı yapmadan çalışmayı talep ediyoruz. Vatandaşlara daha nitelikli sağlık hizmeti sunabilmek, 3 dakikada hasta bakmak zorunda kalmamak, ileride kendi branşlarımızda tüm bilgi ve becerilere sahip olmak için sesimizi duyurmaya çalışıyoruz."
Asistan doktorlara destek veren İzmir Tabib Odası Başkanı Suat Kaptaner ise, genç meslektaşlarının talepleri yerine getirilinceye kadar grevin süreceğini dile getirdi. Hastane bahçesinde sürecek olan grev sırasında asistan doktorların, çeşitli eğlence ve eğitim faaliyetleri de yürütücekleri belirtildi.