Orhan UZUN/İZMİT(Kocaeli), () - KOCAELİ Sanayi Odası’nın Meclis Toplantısı'na konuk konuşmacı olarak katılan ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Hasan Canpolat, Türk Savunma Sanayii'nin omurgasını oluşturan kuruluşları bünyelerine yer aldığını, ellerindeki çok büyük mühendislik yeteneklerini sanayicilerle üretime dönüştürebileceklerini söyledi. Canpolat telefon dinlemeleri ile ilgili yabancı bir firmadan hizmet alındığında "Dinleniyor muyuz?" diye bir şey sorulmaması gerektiğini, bunun yabancı firmayla iş yapmanın doğal sonucu olduğunu bildirdi.
Kocaeli Sanayi Odası’nın her ay bir konuk konuşmacı çağırdığı Meclis Toplantısı'na  ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Hasan Canpolat davet edildi. Oda Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul ile sanayicilerin de katıldığı toplantıda Ayhan Zeytinoğlu sanayi ile ilgili bilgilendirmede bulundu. Zeytinoğlu, Kocaeli'nin Türkiye imalat sanayinin yüzde 13’ünü sağlayan sanayi ve liman kenti olduğunu, toplanan vergilerin yüzde 12.4’ünü karşılayarak kişi başı ödediği 24 bin 219 lira vergi ile Türkiye birincisi olduğunu, dış ticarete yaptığı katkının da yüzde 17.3 olduğunu hatırlatarak 2013 yılında da Türkiye ihracatının yüzde 12’sinin Kocaeli’den karşılandığını anlattı. ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Hasan Canpolat ise, konuşmasında şu bilgiyi verdi:
"Türk savuma sanayinin omurgasını oluşturan kuruluşlar ASELSAN bünyesinde yer alıyor. Şirket bünyesinde ROKETSAN, TAİ ve HAVASAN gibi firmalar bulunuyor. Şu anda Kocaeli’den 48 firma ile ilişkimiz var. Kocaeli’de faaliyet gösteren 32 firmadan mal tedarik ediliyor. Altyapı çalışmalarına katılanlarla birlikte toplam 48 firma ile iş yapılıyor. Biz bunun daha da geliştirilmesini istiyoruz."
Doç.Dr. Canpolat, sanayicilere de çağrıda bulunurken, "Geliştirilecek ilişkilerle bir şehrin yaptığı katma değer ve ihracattan daha fazlası, stratejik alanda üretim yaparak karşılanabiliyor. ASELSAN'ın elinde çok büyük mühendislik yetenekleri var. Bunu işadamlarıyla birlikte üretime dönüştürebiliriz. Malzeme teknolojisine önem vermeliyiz" diye konuştu.
TELEFON DİNLEMELERİ
ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Hasan Canpolat, telefon ve telsiz dinlemeleri konusuna değindiği konuşmasında, jandarmamın kullandığı telsiz sistemlerindeki dinlemenin önüne geçtiklerini, yakında polis telsizleri için çalışma yapılacağını söyledi. Canpolat, telefon dinlemeleriyle ilgili bir soru üzerine şunları söyledi:
"Sivil haberleşme konusunda donanım ve hizmet dışarıdan alındığı için sıkıntı yaşayabiliyoruz. Zaten yabancı bir firmadan hizmet alırsanız 'Dinleniyor muyuz' diye bir şey sormamanız lazım. Bu yabancı firmayla iş yapmanın doğal sonucudur. Türkiye'den büyük küresel firmalar çıkmalı. Türkiye’de yabacı yazılım kullandığınızda dinlemeye açık bir alan oluşuyor."

OU(MB/İD) (FOTOĞRAFLI)