TOPLAM 12 milyonluk meyve veren ağaç sayısıyla Türkiye yeşil zeytin ihtiyacının yüzde 70’ini karşılayan Manisa’nın Akhisar İlçesi, bu yıl da hasat coşkusuyla şenlendi. Törene katılan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, kendisinin de her sabah bir kaşık zeytinyağını biraz limon sıkarak tükettiğini belirterek, “Şekere de iyi geldiğini söylüyorlar. Mutlaka haberiniz vardır da uzaklarda yaşayan bir büyüğümüz söylemişti. Uzaklarda dediğim için hasretle beklenen bir insanın kim olduğunu tahmin etmişsinizdir” dedi.
Ağaç varlığını artırarak hem sofralık zeytinde hem de zeytinyağı üretimi ve ihracatında yıldızını kısa sürede parlatan ve ürünlerini 36 ülkeye ihraç eden Akhisar’ın hasat şenliği Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, iş dünyası temsilcileri ve üreticilerin katıldığı törenle başladı. Akhisar Ticaret Borsası’nın evsahipliğinde, başta Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği olmak üzere pek çok oda ve borsanın destek olduğu şenlik İzmir ve Manisa iş dünyasını ve tarım sektörü temsilcilerini de bir araya getirdi.
Arınç şenlikte yaptığı konuşmada, kendisinin de her sabah bir kaşık zeytinyağını biraz limon sıkarak tükettiğini belirterek, “Şekere de iyi geldiğini söylüyorlar. Mutlaka haberiniz vardır da uzaklarda yaşayan bir büyüğümüz söylemişti. Uzaklarda dediğim için hasretle beklenen bir insanın kim olduğunu tahmin etmişsinizdir. İçine bir iki damla zeytinyağı biiznillah. (Osmanlıca'da Allah’ın izniyle) Böylece sağlığınıza yatırım yapmış olacaksınız. Öncelikle hıfzıssıhha önemlidir. Yoksa hasta olduktan sonra tedavi etmek iş değildir. Hasta olmamak için tedbirler alacaksınız” dedi.
ALHATOĞLU’NDAN BARIŞ MESAJLARI
Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhatoğlu da Türkiye’nin en fazla zeytin ağacına sahip ilçesinin Akhisar olduğunu vurgulayarak “Zeytin dalı barış ve dostluğun sembolü. Dünyamızda ve yakın coğrafyamızda kardeş kanının durması, barışın tesis edilmesi, maddi ve manevi bereketlere sebep olması düşüncesi ve ümidi ile bu şenliğimizi düzenliyoruz. Hem ekonomik hem de manevi olarak zeytinin şenliğimizin güzellikler getirmesini, bereketli olmasını diliyorum. Amacımız Akhisar’ımızın bu ticari ve katma değer oluşturan ürününe, bu ürünün insanoğlu üzerindeki maddi ve manevi etkilerine üreticinin problemlerine dikkat çekmek ve katkıda bulunmaktır” diye konuştu.


---- KUTU ----

Rakamlarla Akhisar Zeytinciliği

BİR zamanlar tütünün başkenti olarak bilinen Akhisar’da bu ürünün yerini alan zeytin 450 bin dekarda üretiliyor. İlçede 12 milyon adet meyve veren ağaç bulunuyor, 110 bin ton zeytin elde ediliyor. Akhisar Manisa’daki zeytin ağacı sayısında yüzde 71, Ege ve Marmara’daki zeytin ağacı sayısında yüzde 12 ve Türkiye genelindeki zeytin ağacı sayısında yüzde 9’luk paya sahip. Türkiye’nin sofralık yeşil zeytin ihtiyacının yüzde 70’i ve siyah zeytin ihtiyacının yüzde 30’u Akhisar’dan karşılanıyor. Akhisar’da Edremit, Domat, Trilye ve sadece Manisa bölgesine özgü Uslu gibi türler yetişiyor. Zeytinyağında da her yıl yeni yatırımlarla pazarını büyüten Akhisar, bu sezon 5 bin 500 tonluk zeytinyağı üretmeyi planlıyor. İlçede ihracat da önemli bir seviyeye geldi. Akhisar yılda 9 milyon dolarlık siyah zeytin, 1.7 milyon dolarlık yeşil zeytin ve 6.5 milyon dolarlık da zeytinyağı ihraç ediyor. İlçeden 36 farklı ülkeye ihracat yapılıyor. İlçede toplam 250 zeytin işletmesi, 36 zeytinyağ sıkım tesisi, 9 zeytinyağı dolum tesisi bulunuyor.