ANAMUR (Mersin), () - MERSİN'in Anamur İlçesi'nde mahalle arasında kalan bahçedeki kovandan çıkan bal arılarının oğul dansı görenleri hem heyecanlandırdı, hem korkuttu.
Yeşilyurt Mahallesi'nde yaşayan Abdurrahman Cengiz, sahibi olduğu kovanlardan birindeki arıların oğul verip havalandığını fark etti. Yüzlerce arı küme halinde uçuşmaya başlayınca Abdurrahman Cengiz, eline aldığı plastik leğene bir kaşıkla vurup sesler çıkardı. Bunun üzerine kraliçe arı, işçi arılarla birlikte yakındaki böğürtlen çalısına kondu. Üzüm salkımı gibi üst üste çalıya tutunan arılara hiçbir önlem almadan yaklaşan Cengiz, yaklaşık yarım saatlik uğraşla yanına getirilen kovana arı oğulunu aktarmayı başardı. Cengiz, "Baharın gelmesiyle kovanlarımız oğul veriyor. Bu sevindirici bir durum, ama önümüzü göremiyoruz. Eskisi kadar kar getiren bir iş değil ama çok zevkli, severek, isteyerek yapıyoruz" dedi.
OĞUL ÇIKARTMAK
Arılar koloniler halinde yaşarlar ve yine koloniler şeklinde bölünerek çoğalırlar. Bölünme ise yine ana arının kovan içerisindeki bir başka koloniyle birlikte bölünmesiyle oluşur. Koloninin bu şekilde bölünerek gitmesine oğul çıkması denilir. Kovanı terk eden koloni oğul olarak halk arasında isimlendirilir.

MÜ(OA/BT) (FOTOĞRAFLI)