Zafer TOKUS/ADAPAZARI (Sakarya), () - SAKARYA’nın Arifiye İlçesi’nde yapımı devam eden Yüksek Hızlı Tren İstasyonu’nda beton dökümü sırasında meydana gelen ve 5 işçinin yaralandığı çökmeye, kalıp ve iskele hatasının neden olduğu ileri sürüldü.
İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şubesi Başkanı Hüsnü Gürpınar, bu olayın inşaatlarda ihmal ve denetimsizliği bir kez daha gündeme getirdiğini söyledi. Güvenlik kamerasına yansıyan çökme görüntülerini izlediğini belirten Gürpınar, şunları söyledi:
"Tamamıyla kalıp ve iskele hatasının yanı sıra ihmal vardır. Gerekli güvenliğin sağlanmaması ve denetimlerin yapılamasından kaynaklanıyor. Betonun dökülmeden önce kalıbın denetimini, şantiye şefinin yapması gerekiyordu. Şantiye şefinin yaptığı kontrolleri de şantiye idaresinin denetlemesi gerekiyor. Tamamıyla denetimsizlik var. İzlediğim görüntülerde kalıp iskelelerinde çapraz bağlantıları göremedim. Bu sebepten dolayı çökme olduğunu düşünüyorum. Kalıbın yeterli sağlamlıkta olmaması ve güvenlikte olmaması başlıca nedenlerdendir."
Savcılık olayla ilgili soruşturmayı sürdürürken, inşaattan alınan beton numuneleri de incelenmek üzere Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi'ne gönderecek.

ZT(MB/ESM) (FOTOĞRAFLI)