Muhammet KAÇAR/ÇAMLIHEMŞİN (Rize), () - RİZE’nin Çamlıhemşin İlçesi Ayder Yaylası’nda alabalık çiftliği işleten Mustafa Memoğlu, kamera kaydı ile hazırladığı karakovan balı üretim belgeselini, internette yayınladı. Yolda ayılarla karşılaşan Memoğlu'nun hiçbir önlem almadan binlerce arının bulunduğu kovana elini sokarak bal sağımı yaptığı görüntüler ilgi çekti.
Mustafa Memoğlu'nun karakovan ile bal üretimi, Haziran ayı ortasında kovanları sırtına alarak yaklaşık 2 saat süren yolculukla ormana taşıyarak yerleştirmesiyle başladı. Yolculuk sırasında karşısına çıkan 3 ayının da yer aldığı görüntülerle ilgili konuşan Memoğlu, ayıların kendisini fark etmediğini anlattı, olası ayı saldırısı için de yanındaki köpeğine güvendiğini söyledi. 3 ay süren bal üretiminin ardından, özel giysi ve şapka olmadan kovanı açarak binlerce arıyı dışarı çıkartan Mustafa Memoğlu, kovanın içine elini sokarak balları aldı. Yüzü ve sırtı arılarla dolmasına rağmen arıların zarar vermediği Memoğlu, kayda aldığı bal üretimi görüntülerini internet üzerinden yayınladı.
"ARININ DİLİNDEN ANLAYACAKSIN"
Karakovan balının bölgede çok değerli olduğunu anlatan ve bir çorba kaşığı balın bir kutu antibiyotiğe eşdeğer olduğunu ifade eden Mustafa Memoğlu, arının dilinden anlayanı sokmayacağını söyledi. Memoğlu, “Arının yanına yaklaşmasını bileceksin. Arı dilinden anlayacak, arı ile konuşacaksın. Arı ile konuşabilirsen arıların içerisinde böyle yüzlersin. Hiçbir şey olmaz” dedi.

FOTOĞRAFLI