ARTVİN’in Arhavi İlçe Belediyesi'nin imar değişikliğiyle önünü açması ardından yapımına başlanan  hidroelektrik santral için bölge halkı protesto yürüyüşü gerçekleştirdi. Şantiye sahasına giren eylemciler, 'HES yapma boşuna, yıkacağız başına' sloganları attı. Şantiye görevlileri ile vatandaşlar arasında zaman zaman gerginlik görüldü.
Kamilet Vadisi'ndeki Cihani Deresi üzerinde geçen yıl yapımına başlanan 14 megavatlık Kavak Hidroelektrik Santral projesini protesto eden Arhavi Doğa Koruma Platformu üyesi yaklaşık 500 kişi Arhavi Meydanı’nda toplandı. 'Arhavi derelerine dokunma, atmacayı kızdırma' ve 'Su yaşamdır, HES’ler yaşama saldırıdır' pankartları açan kalabalık, 'Dereler özgürdür, özgür akacak' sloganları ile alkış ve tulum eşliğinde ilçede yürüyüş yaptı. HES protestosuna, bölgede çekimleri süren 'Sevdaluk' dizisinde Muhtar Ali karakterini canlandıran ve senaryo gereği HES'lere destek veren oyunculardan Cengiz Bozkurt da, 'Arhavi darda, dereler isyanda' pankartı ile katıldı. 
"HES İSTEMİYORUZ"
Yürüyüş sonrası meydanda toplanan kalabalık basın açıklaması yaptı. Arhavi Doğa Koruma Platformu adına konuşan Ozan Nazım Esen, Kavak HES projesi kapsamında, yüzmeyi öğrendikleri, suyundan faydalandıkları ve canlarına can katan derelerinde büyük katliam yaşandığını belirterek şunları söyledi: 
"Enerji üretme adına amaç, su kaynaklarımızı ve suyumuzu kullanım hakkını tümüyle ele geçirmektir. Bizler özgürce yaşamak, nefes almak ve doğa ile iç içe sürdürdüğümüz yaşamımızı yıllar evvel olduğu haliyle sürdürebilmek istiyoruz. O zaman artık bu katliamlara bir an evvel tek yürek olup dur demeliyiz ve haykırmalıyız. Biz Arhavililer olarak HES istemiyoruz. Vadilerimizde taş ocağı istemiyoruz."
"ŞANTİYEYE GİRDİLER"
Kalabalık daha sonra araçlarla Konaklı Köyü’ne çıktı, HES şantiye alanına girdi. Bu sırada HES çalışanları binalara girerek pencerelerden vatandaşları seyretti, bazıları cep telefonu ile görüntü aldı. Arhavi Doğa Koruma Platformu temsilcileri binaya girerek şantiye yetkilileri ile görüştü, dışarı çıkıp kendilerine açıklama yapılmasını istedi. Ancak sonuç alamayan kalabalık dışarıda, 'HES yapma boşuna, yıkacağız başına' sloganları attı. Bu sırada bazı vatandaşlar ile HES çalışanları arasında tartışmalar yaşandı. 
Daha sonra şantiye sahasına gelen polis güvenlik önlemi alarak protestocuları uzaklaştırdı.

MK(TM/İD) (FOTOĞRAFLI)