ANTALYA, () - ANTALYA Büyükşehir Belediyesi ve Alman Care-4 Life kuruluşunun işbirliğiyle düzenlenen sokak köpeklerinden arama kurtarma köpeği timi oluşturulması ve bunları eğitecek kişilerin yetiştirilmesine yönelik proje sona erdi. Bir yıldır eğitim alan köpekler ve köpek eğiticileri Kasım ayında sınava girecek. Başarılı olan köpek ve eğitmenleri Türkiye'de bir ilk oluşturacak ve gönüllü kurtarma timi olarak Antalya'da görev yapacak.
Enkaz, sel, çığ ve kayıp gibi afet durumlarında canlıların kurtarılması için hayati önemi olan arama kurtarma köpeklerinin sokak hayvanları arasından seçilmesi, eğitimi ve bu köpekleri eğitecek eğitmenlerin yetiştirilmesini amaçlayan proje sona erdi. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, Sağlık İşleri Daire Başkanlığı, Dışilişkiler Daire Başkanlığı, Afet ve Acil Durum Başkanlığı (AFAD) Antalya İl Müdürlüğü, Almanya'dan Care-4 Life Derneği ve SAR Germany işbirliğiyle gerçekleştirilen proje başarıyla tamamlandı.
KASIM AYINDA SINAVA GİRECEKLER
Proje kapsamında Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin konuğu olarak Antalya'ya gelen SAR Germany'den Klaus Röper, Dieter Schirmer, Juliet Gebhartdt ve Care-4-Life Derneği'nden Silvia Grene öncülüğünde katılımcılar son iki haftalık yoğun eğitimi başarıyla tamamladı.
Yaklaşık 1 yıldan bu yana eğitim gören köpekler ve köpek eğitmenleri Kasım ayında yapılacak sınava girerek Türkiye'de ilk kez oluşturacak gönüllü arama kurtarma timi olarak görev yapacak. Proje sonunda iki hafta süren eğitimlerin yoğun geçtiğini belirten yetkililer, ilk çalışmanın Antalya Büyükşehir Belediyesi inşaatında gerçekleştiğini ve yapılan eğitimlerde köpeklerin mevcut durumunun gözlemlendiğini belirtti. Eğitim sırasında köpekler ve eğitmenleri iki gruba ayrılarak iz takip, saha arama, enkaz arama ve itaat çalışmaları yaptı. Kurşunlu Şelalesi, Güver Uçurumu, Kent Ormanı ve itfaiye bahçesinde yapılan eğitimler yoğun geçti.
GECE EĞİTİMİNE KATILDILAR
Eğitimlerin gece yapılan bölümü için hafta sonu Kemer Beycik'te kamp yapıldı. Tekirova Beycik Macera ve Doğa Sporları Kampı eğitimcilere ev sahipliği yaptı. Burada yapılan gece eğitimlerinde iz takip, enkaz arama, itaat, saha çalışmaları yapıldı. Birlik ve beraberlik içinde geçen eğitimlerde köpekler iyi yol kat etti. Eğitimlere 12 eğitici ve köpeğinin yanı sıra Almanya'dan da 4 eğitimci ve iki köpeği eşlik etti.
Eğitimler sonunda yapılan toplantıda Almanya'dan gelen uzman eğitimciler iki haftalık eğitimi değerlendirerek yapılacak sınav ile ilgili teorik bilgiler verdi. Eğitimciler eğitimlerin çok başarılı bir şekilde sonuçlandığını ve bu iki haftalık yoğun eğitimler sonunda köpeklerin sınava hazır bir hale geldiklerini dile getirdi.

AK(SU/İD) (FOTOĞRAFLI)