KAYSERİ Sağlık Müdürlüğü Koordinatörlüğü'nde hazırlanan 'Avrupa ülkelerinde kayak ve dağcılık sporunda meydana gelen kazalarda arama, kurtarma ve ilk yardım tekniklerinin yerinde görülmesi ve değerlendirilmesi projesi' Avrupa Birliği’nden 33 bin 640 euro hibe kazandı.
Projenin tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantıya Vali Yardımcısı Mehmet Emin Avcı, Sağlık Müdürü Ahmet Öksüzkaya ve ilgili il müdürlüklerinin temsilcileri ile UMKE üyeleri katıldı. Sağlık Müdürü Ahmet Öksüzkaya, projeyle ulusal medikal kurtarma ekiplerinin Avrupa standartlarında eğitim alması, çevre illere eğitim vermesi, Erciyes Dağı'nın yüksek güvenlikli spor merkezi olmasına katkı sağlamanın amaçlandığını söyledi. Öksüzkaya, “Ulusal medikal kurtarma ekiplerimiz; yurt içi ve yurt dışında olası deprem ve afetlerde iyi eğitilmiş ve ihtiyaca uygun donatılmış ekipler aracılığıyla en kısa sürede en uygun tekniklerle enkaza yönelik medikal hizmetleri sunulması amacıyla 2004 yılında 14 ilde kurulmuş tamamen gönüllülük esasına göre sağlıkçılardan oluşan ekipler. 2005 yılından itibaren ilimizde de hizmet veriyor. 2012 yılı sonunda gönüllü 64 personelimiz varken 2013'te bu sayıyı 86’ya çıkardık. Göze çarpan faaliyetleri; sağlık tedbirleri, afetlere yönelik eğitimler. Sınır kapılarımızda kurulan çadır kentlerde görev alıyorlar. 21 sağlık bölgesinde 11’inci bölge koordinatörlüğünü Sağlık Müdürlüğü olarak biz yürütüyoruz. Nevşehir ve Niğde de bizim koordinatörlüğümüzde en son mart ayında Erciyes’te kış kampı gerçekleştirdik. Amaç; kış şartlarında hayatta kalma, çiğ düştüğünde arama-kurtarma, hastaya müdahale, yaralı taşıma teknikleri, kış şartlarında kıyafet seçimi ve beslenme gibi teorik bilgiler yanısıra pratik eğitimler de verildi. Ekiplerin uyum, koordinasyon amacıyla tatbikat yaptırıldı. Gece yapılan tatbikatlarda soğuk hava, tipi, çalışma koşullarını zorlaştırsa da eğitmenlerimizden tam not almıştır. Amacımız Kayseri UMKE’yi zirveye çıkartmaktır“dedi
Proje Koordinatörü Emel Güden ise, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tabip Odası ve Erciyes A.Ş.’nin proje ortakları olduğunu belirterek, “Hızla büyüyen Avrupa’da biz de AB projeleriyle adapte olma adına yer almaya, Sağlık Müdürlüğü olarak da üzeremize düşeni yerine getirmeye çalışıyoruz. Arama ve kurtarma objektif veya subjektif olaylar sonucu, kişilerin planlanan yere, planlanan zamanda ulaşmaması durumunda, kaybolan, yaralanan, kazaya uğrayan ya da ölen kişilerin bulunması ve güvenli alanlara taşınması projenin ana hedefidir. Proje, Avrupa Birliği'nden 33 bin 640 euro destek kazandı. Projeyle, kar ve dağ sporlarına bağlı yaralanma, arama kurtarma, nakil konularında acil servis personeli yetiştiren kurumların becerisini artırması, teknik alt yapı düzenlemesi ve ihtiyaçlarının belirlenmesi personel eğitim formatının Avrupa standartları düzeyine getirilmesi hedeflendi” diye konuştu.

DÖ(OE/AK)(FOTOLU)