ADALET Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, ‘Arabuluculuk’ sisteminin giderek yaygınlaştığını belirterek, “Trend artık alternatif çözüm yolları, buradan dönüş yok” dedi.
Kayseri Ticaret Odası Rifat Hisarcıklıoğlu Toplantı Salonu’nda düzenlenen "Ticari Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk" konulu farkındalık artırma toplantısında 14 Kasım 2013'te yürürlüğe giren ‘Arabuluculuk’ sistemi anlatıldı. Açılış konuşmasını yapan Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, arabuluculuk kurumunun dünyada 160’dan fazla ülkede uygulandığını, ABD’de 50, Avrupa'da 40 yıldır uygulanan sistem olduğunu belirterek, “Bizde ise, Ahilik geleneği dikkate alındığında resmi olmasa da 800 yıldır Ahi kültüründe olan bir sistem. Sanayicilerimizin zaten uyguladığı sistem. Biz ,sistemin hukuki alt yapısını gerçekleştirdik ve hukuki temellere oturttuk. 14 Kasım 213 tarihi itibarıyla da yürürlüğe soktuk” diye konuştu.
DAHA KISA SÜREDE DAHA AZ MASRAFLA ÇÖZÜM
Arabuluculuğun, davalardan çok daha kısa sürdüğünü ve masrafsız olduğunu, iki tarafın da rızası olduğu için ‘Kazan kazan’ prensibinin geçerliği olduğunu vurgulayan Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, şöyle devam etti:
“Arabuluculuk ticari işletmeler için, işçi ve işveren uyuşmazlıklarında önemli. Ticari işletmeler için zaman çok önemli. Arabuluculukta dava yolundan farklı olarak kısa sürede uyuşmazlık çözülmekte. Yarım günle bir hafta içinde çözülmekte. Dava yoluna nazaran daha az masraflı süreçtir. Herhangi bir dava açtığınızda vekalet ücreti, dava masrafları gibi yüksek miktarlarla karşılaşabilirsiniz. Arabuluculukla daha az masrafla uymazlığı daha kısa sürede halletme şansınız var. Kazan kazan prensibi gereğince iki tarafın da kazandığı süreçtir. Dava yolunda ‘kazan kaybet, bazen kaybet kaybet’ süreci vardır. Bazın 3-4 yıl sonra davayı kazandığında işe yaramıyor, çünkü uzun süren adalet kimseyi memnun etmiyor. Arabuluculukta kararını siz vereceksiniz, başkasının verdiği kararı kabul etmek zorunda değilsiniz. Kendi çıkarlarınız doğrultusunda iki tarafın da kazanacağı çözümü bulacaksınız. Bu süreçte arabuluculuk sadece kolaylaştırıcı rol oynayacak ve tarafların birbirini anlamasını sağlayacak. İşçi ve işveren tarafından bakıldığında helalleşmedir. Yıllarca birlikte çalıştığınız işçiyle yolları ayırdığınızda oturup konuşarak dostane olarak çözüm üretmektedir. Davalar uzadığı için mahkemeler artık fiziki anlamda da yetersiz hale gelmiştir. Trend artık alternatif çözüm yolları, buradan dönüş yok. Başarlı oluruz olmayız, bu bizimle ilgili değil. Kesinlikle bu yoldan dönüş yok. Arabuluculuk, uzlaşma, sulh, tahkim mutlaka olacak. Çünkü devletler davaların uzun sürmekte, masraflı olduğunu, en önemlisi davaların sonucunda husumetin yok olmadığını görmekte. O davaların devamı bazen ceza davalarına dönüşüyor. Tarladaki Ahmet- Mehmet efendinin arasındaki sorunu çözemezsek, arabuluculuk husumetleri yok eden dostane bir çözüm yoludur.”
Toplantıda Başsavcı Vekili Murat Yerdeyatan, Baro Başkanı Fevzi Konaç, Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü ile KTO Başkan Vekili Ferhat Akdemir de ‘Arabuluculuk’ konusunda katılımcılarla düşüncelerini paylaştılar.