İZMİR'de, aort damarı 3 santimetre olması gerekirken, tansiyon rahatsızlığı nedeniyle 5.7 santimetreye kadar genişleyen 52 yaşındaki Erdoğan Yıldıran, özel hastanede yapılan bir operasyonla hayata tutundu. Yıldıran'ın aort, mitral kapağı ve damarındaki sorunlar, 5 saat süren ameliyatla giderildi.
İzmir'in Torbalı ilçesinde yaşayan devlet memuru Erdoğan Yıldıran, fiziksel aktivitelerde çabuk yorulma şikayetiyle Medicalpark İzmir Hastanesi'ne başvurdu. Yıldıran'ın, Kardiyoloji servisinde yapılan tetkiklerinde aort ve mitral kapağında yetersizlik olduğu belirlendi. Ayrıca Yıldıran'ın kalbi besleyen 3 damarında da darlıklar saptandı. Yapılan tetkiklerin ardından Prof. Dr. Eyüp Hazan ve Yrd. Doç. Dr. Mehmet Güzeloğlu tarafından ameliyata alınan Yıldıran'ın ilk olarak tıkalı olan 3 damarına by-pass yapıldı. Aort ve mitral kapağı, yapay kapakla değiştirilen Yıldıran'ın, aort damarı da yapay damarla değiştirildi. Yıldıran, yaklaşık 5 saat süren başarılı bir operasyonla sağlığına kavuştu.
HAYATİ TEHLİKE VARDI
Yrd. Doç. Dr. Mehmet Güzeloğlu, hastaya yapılan müdahalelerin her birinin başlı başına bir operasyon olduğuna dikkat çekerek, “Biz 5 saat süren operasyonda birden fazla işlemi bir arada yaptık. Hastamızın aort damarının genişliği 5.7 santimetre. Bunun normalde 3 santimetre civarında olması lazım. Eğer bu fark edilmeseydi, damarda ani bir patlama olabilir ve hastamız hayatını kaybedebilirdi. Aort damarının bu kadar genişlemesinde hastanın tansiyon hastası olmasının da etkisi var. Bu nedenle bu tarz şikayeti olanlar mutlaka kontrolden geçmeli” dedi.
20 Yıldır tansiyon hastası olduğunu ve sürekli hap kullandığını dile getiren Yıldıran, “Buraya geldiğimde bana damardaki genişlemenin sınır aşamasına geldiğini her an patlayabileceği ifade edildi. Ayrıca kalpte bulunan üç damarımın da tıkandığı, aort ve mitral kapağımın kan kaçırdığı söylendi. Ciddi bir operasyon geçirdim ama şimdi iyiyim. Doktorlarıma teşekkür ediyorum” diye konuştu.