ANTALYA'nın Manavgat İlçesi'nde, 7'nci Uluslararası Ekoloji ve Çevre Sorunları Sempozyumu başladı. Akdeniz, Mehmet Akif Ersoy, Hacettepe üniversiteleri ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın ortak düzenlediği sempozyuma yurtiçi ve yurtdışından 350 bilim insanı katılıyor.
Trendy Aspendos Beach Otel'de başlayan ve 21 Aralık'a kadar devam edecek sempozyumun açılışında konuşan Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. İlhami Kiziroğlu, 23 yıl önce sempozyumu ilk başlattıklarında tartıştıkları konular ile bugünkü konular arasında çok fark olmadığını, ancak boyutlarının değiştiğini söyledi. Prof. Dr. Kiziroğlu, "Çevre ve ekoloji konusunda ülke olarak geldiğimiz nokta, kötü bir nokta değil, ama daha iyi olması için bakanlık ve üniversitelerin elbirliğiyle çalışması gerekiyor. Umarım, çocuklarımıza ve torunlarımıza daha iyi bir çevre bırakma şansını vereceğiz" diye konuştu.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Akıncıoğlu, çevre ve ekoloji konusunda dünyada olduğu gibi Türkiye'de de gün geçtikçe farkındalık oluştuğunu belirterek, bu yıl 7'ncisi düzenlenen sempozyumda yaşanılabilir çevre için yapılması gerekenlerin bilimsel olarak ortaya konulacağını dile getirdi.
Sempozyum organizasyon komitesinin başkanı olan Prof. Dr. Ali Erdoğan ise bir ülkenin biyolojik çeşitliliğinin en önemli doğal kaynak olduğunu söyledi. Prof. Dr. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biyolojik çeşitlilik, gerek sürdürülebilir ekonomik kalkınma yönünden, gerekse yaşanabilir bir çevre yönünden çok önem taşımaktadır. Son yıllarda doğa koruma, çevre sorunlarının çözümü için gösterilen çabalar artık bir lüks değil, artık canlılar gibi insanların hayatta kalma mücadelesidir. Doğayı korumak demek insanı korumak demektir."
Bu arada Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kani Işık, sempozyumda hem doğum gününü hem de emekliliğinin ilk gününü birlikte kutladı. Prof. Dr. Işık, "Bugün buruk bir mutluluk yaşıyorum. 18 Aralık 1946'da Beydiğin Köyü'nde doğmuşum. Bugün de benim son iş günüm" dedi.