İbrahim LALELİ/ANTALYA, () - ANTALYA'da, 8 Mart etkinlikleri çerçevesinde kadınlar bir araya gelerek yürüyüşlerle bir kez daha seslerini duyurmaya çalıştı.
Cumhuriyet Kadınları Derneği Antalya Şubesi'nin organize ettiği 'Dünya Emekçi Kadınlar Günü' yürüyüşü, Antalya Büyükşehir Belediyesi önünde başlayarak Cumhuriyet Meydanı'nda son buldu. Büyükşehir Belediye Başkanı ve adayı CHP'li Mustafa Akaydın, CHP Muratpaşa Belediye Başkan adayı Ümit Uysal ve emekli Yargıtal Başsavcısı Vural Savaş'ın da destek verdiği yürüyüşe, sivil toplum örgütü temsilcileri ve üyeleri destek verdi. Yürüyüşte 'Vega Bisiklet Grubu' adını taşıyan kadın bisikletçiler Türk bayrağı taşıdı.
Üzerlerinde 'töre cinayeti', 'dayak', 'çocuk gelin' yazılı pankartlarla kadınların yürüyüşüne destek veren gençler de alkış aldı. Bazı kadınlar, ellerinde ayakkabı kutuları taşıdı. Hep bir ağızdan İstiklal Marşı'nı okuyan kadınlar, meydandan geçen diğer kadınlara karanfiller verdi.
'BEDENİMİZ KİMLİĞİMİZ BİZİMDİR'
Antalya'da demokratik kitle örgütlerinin kadın temsilcilerinin de yer aldığı '8 Mart Kadın Platformu' tarafından organize edilen ve salt kadın katılımlı olan ikinci yürüyüş, Aydın Kanza Parkı'ndan başladı. Sloganlarla yürüyen kadınlar, Cumhuriyet Meydanı'nda bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "Yoksulluğa, yolsuzluğa, savaşa karşı emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz bizimdir. Kadınların emekleri yolsuzluk, rant ve yağma için kullanıldı" denildi. Hükümet aleyhine sloganlar atılan mitingde, kadınların hükümetin çıkardığı yasalarla ikinci plana itildiği belirtilerek protesto edildi. İki kadın sanatçının türküleriyle destek verdiği eylem halaylarla devam etti.
KENT KONSEYİ KADIN MECLİSİ'NDEN ÇELENK
Antalya Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri de Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı. 50 konsey üyesi kadın, üzerinde 'Erkeksen vurma, kadınsan susma', 'Anneni seviyorsun, karını dövüyorsun', 'Kimsenin namusu değiliz', 'Elinizi bedenimizden çekin' yazılı pankartlar taşıdı. Antalya Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Fatma İyibilgin tarafından da basın açıklaması yapıldı. Her yıl binlerce kadının erkek şiddeti gördüğünü, bir çoğunun öldüğünü, küçük yaşta kız çocuklarının evlendirildiğini söyleyen İyibilgin, bugünün kadınların günü ve seslerini yükseltme zamanı olduğunu söyledi.
Türk kadınının siyasette de aktif şekilde yer bulması gerektiğini vurgulayan İyibilgin, şunları dile getirdi:
"Cinsel ve sınıfsal sömürüye son vermek, savaşsız, barış dolu ve yaşanabilir bir dünya yaratmak için, kadınların bedenleri, doğurganlıkları, cinsellikleri, kimlikleri ve emekleri üzerindeki denetimin ortadan kalkması ve cinsiyet değil eşitlikçi devlet uygulamaları için kadının en temel insan hakları arasında olan doğurganlık hakkının devredilemez ve vazgeçilemez olduğunu kanıtlamak için, eşitsel özgürlük ve demokrasinin yerleşmesi ve emeğin değerinin katlanması için yaşasın 8 Mart, yaşasın emekçi kadının özgürlük mücadelesi."

İL(SU/BT) (FOTOĞRAFLI)