4 KİLOMETRELİK FENER ALAYI

Konyaaltı Varyant’tan başlayan Fener Alayı’na, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, Muratpaşa Belediye Başkanı CHP'li Süleyman Evcilmen, Konyaaltı Belediye Başkanı CHP'li Muhittin Böcek, CHP İl Başkanı Devrim Kök ve partililer de katıldı. Fener alayı boyunca Türk bayrakları ve meşalelerle yürüyen onbinlerce Antalyalı’ya çevredeki binalarda oturanlar da destek verdi. Yürüyüş esnasında yoldan geçen bir tur otobüsünün içindeki turistler de coşkuya ortak oldu. Marş ve şarkılarla coşan Antalyalıların fotoğrafını çeken turistler, otobüsün içinden Türk bayrağı salladı. Yaklaşık 4 kilometrelik yürüyüş güzergahında Konyaaltı Caddesi tek taraflı, Cumhuriyet Caddesi ise tamamen araç trafiğine kapatıldı.

ZÜLFÜ LİVANELİ'DEN KONSER

Büyükşehir Belediyesi’nin Fener Alayı Yürüyüşü sonrasında Cumhuriyet Meydanı’nda onbinlerce kişi toplandı. Onbinlerce kişinin hep bir ağızdan Andımız’ı okuduğu gecede Zülfü Livaneli de bir konser verdi. Yürüyüş grubunun ulaşmasıyla birlikte meydana sığmayan kalabalığa ilk konuşmayı, Atatürkçü Düşünce Derneği Antalya Şube Başkanı İbrahim Daş yaptı. İbrahim Daş, Antalya’nın bu meydandan Türkiye’ye her zaman gereken cevabı verdiğini söyledi.

‘DİKTATÖR KURUNTULARI, KIRINTILARI’

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ise coşkulu kalabalığın Cumhuriyet Bayramını kutladı. Bu coşku, bu cumhuriyet tutkusu olduğu sürece ne kadar uğraşırlarsa uğraşsınlar cumhuriyetin ilelebet yaşayacağını belirten Mustafa Akaydın, şunları söyledi:

“Cumhuriyeti karaladılar, lekelediler, üzdüler ama Antalya halkının bilinci cumhuriyeti daima ayakta tutmaya yetecektir. İster askeri darbeciler, ister sivil darbe meraklıları, sandık diktatörleri, diktatör kuruntuları, kırıntıları olsun biz bunların hepsini hallederiz. Hepinizden umutla bekliyoruz ki 6 ay sonra Antalya yine sandıkta gerekenlere yerel iktidarda gereken dersi verecektir. Bu coşkunuz tutkunuz cumhuriyet sevginiz daim olsun.” 

‘CUMHURİYET HANCI, HÜKÜMETLER YOLCU’

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama gecesinde sahneye çıkan sanatçı Zülfü Livaneli, herkesin bayramını kutladı. Bir insan tarihinde 90 yaşın ileri bir yaş, ama bir ülkenin tarihinde 90 yaşın çok genç bir yaş olduğunu belirten Zülfü Livaneli, “Cumhuriyetimiz genç, dipdiri, çok sağlam ve çok ayakta. Hiç kimsenin kuşkusu, kaygısı olmasın bundan. Çünkü cumhuriyet kalıcıdır, hancıdır, hükümetler yolcudur. Bunun başka türlüsü olmaz zaten demokrasi budur. Gelirler giderler ve biz her zaman her dönemde bu ülkede aynı şeyi savunuruz. Deriz ki insan hakları, kardeşlik, laiklik, aydınlık, hukuk. Eskiden de bunu söylüyorduk, bugünde bunu söylüyoruz. Biz değiştirmedik hiç fikirlerimizi” dedi.

Livaneli, bu konuşmasının ardından geçmişte 1980 dönemi şartlarında söylediğini, şimdi de bugünün şartları için seslendireceğini belirttiği “Umudu Kesme Yurdundan” adlı türküyü okudu. 

‘MARMARA’NIN ÜSTÜNDEN İŞGAL GEMİLERİNİ GÖNDERENLER OMASAYDI’

Zülfü Livaneli, ikinci parçası öncesinde ise bugün televizyonlardan seyrettiğini söylediği Marmaray projesine ilişkin konuştu. Marmara’nın altından tünel geçtiğini ve güzel olduğunu belirten Livaneli, “Ülkeye yapılan herşey bizi memnun eder. Ama şunu hatırlamak kaydıyla; Eğer o Marmara’nın üstünde olan işgal gemileri geldikleri gibi gönderilmeseydi, denizin altından o tünel geçirilemezdi. O gemileri gönderenleri hatırlamak, onlara teşekkür etmek lazım. Gazi Mustafa Kemal’e teşekkür etmek lazım” dedi. 

GEZİ ŞEHİTLERİ İÇİN SÖYLEDİ

Zülfü Livaneli, konseri sırasında 'Yiğidim Aslanım' adlı türküsünü ise Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşları, şehitlerimiz, Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı, Bahriye Üçoklu, Deniz Gezmiş, Mahir Çayan ve en son Gezi şehitleri için söylediğini belirterek seslendirdi.

MURATPAŞA'DA DA ‘FENER ALAYI’

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Muratpaşa İlçesi’nde esnafın ‘Fener Caddesi’nde Hayat Var’ sloganıyla düzenlediği ‘Fener Alayı’ yürüyüşüne vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Fener Caddesi’nde bir araya gelen 2 bin civarında vatandaş, ellerindeki meşalelerle yürüdü. ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’, ‘Türkiye laiktir laik kalacak’ şeklinde slogan atan grup, daha sonra etkinliği düzenleyen işletmelerin önünde gerçekleştirilen müzik dinletisi, animasyon ve dans gösterileriyle coşkulu biçimde eğlendi.

Daha sonra bir restoran önünde toplanan vatandaşlar, sahneye davet edilen bir çocuğun okuduğu Andımız’a eşlik etti. Andımız’ı hep birlikte okuyan vatandaşlar, ellerindeki Türk bayrağını sallayarak, ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz' sloganı attı. Etkinlikte vatandaşlar saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı’nı okudu. 10. Yıl Marşı’nı da hep birlikte söyleyen vatandaşlar caddedeki işyerlerinin düzenlediği müzik dinletisi, dans ve animasyon gösterileriyle Cumhuriyet Bayramı’nı doyasıya kutladı. Fener alayı yürüyüşüne CHP Antalya Milletvekili Yıldıray Sapan da katıldı.

Tolga Yıldırım (ANTALYA), ()