ANTALYA'da Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçim sonuçlarına CHP'liler 19 İlçe Seçim Kuruluna başvurarak itirazda bulundu. CHP İl Başkanı Devrim Kök ve başkan adayı Mustafa Akaydın da aynı taleple İl Seçim Kurulu'na dilekçeyle başvurarak, Büyükşehir Belediye Başkanlığı oylarının yeniden sayılmasını istedi.
Antalya'da büyük tartışmalara sahne olan seçim sonuçlarına ilişkin CHP, 19 ilçenin ilçe seçim kuruluna Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı oylarının yeniden sayılması talebiyle itiraz dilekçesi verdi. CHP İl Başkanı Devrim Kök ve aday Mustafa Akaydın da bugün saat 14.00'de adliyeye geldi. CHP'lilerin burada da ilçe seçim kurullarına yapılan itirazlar gibi İl Seçim Kurulu'na dilekçeyle başvurarak, Büyükşehir Belediye Başkanlığı oylarının yeniden sayılmasını istedi. Adliye binasında, parti avukatlarıyla birlikte itiraz dilekçesini İl Seçim Kurulu'na sunan Akaydın ve Kök, çıkışta açıklama yaptı.
TUTANAKLA TESPİT EDİLDİ
Cumhuriyet tarihindeki hiçbir seçimde yaşandığını görmediği bir seçim rezaletiyle karşı karşıya olduğunu belirten Mustafa Akaydın, bunun 'seçim kaybetmiş bir başkanın tavrıdır' diye düşünülebileceğini, ama durumun gerçekten böyle olmadığını söyledi. Seçim sonuçlarının aktarılış biçiminin yanlış olduğunu belirten Akaydın, şunları söyledi:
"Sadece Anadolu Ajansı'nda bu işin görülmesi ve arkadan gelen bilgilere ne olduysa gece saat 1-2 civarında duraklama olması. Bu duraklamanın 4 saat kadar devam etmesi. O sırada lehimize gözüken büyükşehir sonuçlarının sabaha karşı 5-6 civarında aleyhimize değişmeye başlaması. O sırada AB Bakanı'nın burada oluşu. Yanında Emniyet Müdürüyle beraber özellikle elektronik kayıt sistemine giren arkadaşlar üzerinde ciddi bir baskı oluşturuşu, bizleri son derece rahatsız etti. Bu duygularımı sayın Mevlüt Çavuşoğlu'yla da paylaştım. Hatta Çavuşoğlu'nun bir ilçe seçim kurulu hakimini de maalesef ağır derecede azarladığına şahit oldum, bundan da utanç duydum. Özelikle iptal edilen oy sayısının çok yüksekliği, bazı bölgelerde günlük olağan akışa aykırı bir şekilde katılımın yüksek oluşu, Kepez İlçesi'nde son derece ciddi usul hataları yaşandığını tutanaklarla tespit ettik."
'MÜHÜRSÜZ SANDIK GELDİ'
Adliye binasındaki ilçe seçim kurullarına gelen torbaların büyük çoğunluğunun mühürsüz olduğunu belirten Akaydın, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Özellikle Kepez'den gelen torbaların büyük çoğunluğu mühürsüzdü. Torbalar açılıp tutanaklar üstünde ciddi karalamalar yapıldığı, tutanaklarla oynandığı görüntüsü var. Bundan bizzat Mevlüt Çavuşoğlu'nun da rahatsız olduğunu bana ifade edişinden biliyorum. Çok ciddi bir oranda sütun hatası yapılarak CHP oyununun sıfır olduğu sandıkların bulunması da olağan akışa aykırı bir durum. Ama onun yerine bağımsız adayın veya oy yüzdesi çok düşük bir partiye CHP'nin oylarının aktarıldığını veya toplama hataları yapıldığı şeklinde bir sürü tespitlerimiz var. Bunlar seçimin güvenilirliğini ciddi bir şekilde gölge altına sokmaktadır. Bu konuyla ilgili itirazlarımızı yaptık. Tabi hukukun yapacağı tespite, yani seçim kurullarının tespitlere ve kararlara da saygılıyız. Bunu halkımız için yapıyoruz."
'TOPLAMA HATALARI VAR'
Bazı seçim bölgelerinde geçersiz oy oranının yüksek oluşunun seçimi şaibeli hale geterdiğini belirten Mustafa Akaydın, "Arkadaşlarımız araştırmaya devam ediyor ama ciddi boyutta tutarsızlıklar var. Mesela AKP'nin oyu atıyorum 60, CHP'nin 100, toplamda AKP 160 geçmiş tutanaklar var. Toplama yapılırken böyle geçmiş. Bu konudaki itirazlarımızı yaptık. Sonuçların 48 saat içinde bize bildirilmesi lazım. İl Seçim Kurulu nezdinde cevap olumsuz olursa Yüksek Seçim Kurulu'na itiraz yapmaya hazırız" dedi.
Ak Parti adayı Menderes Türel'in belediyeden evrakların çalındığı yönündeki iddiasına da Akaydın, "5 sene önce kendi yaptığını yansıtma mekanizması denir buna, bize yansıtıyor şeklinde algılanabilir. Bizim tüm evraklarımız yerindedir, hiçbir tahribat yoktur. Eğer oturursa o koltuğa bunların gereğini yapmakla da yükümlüdür. Biz 5 sene önce yaptık gereğini" diye yanıt verdi.
CEP TELEFONUNDAKİ FOTOĞRAF
CHP İl Başkanı Devrim Kök ise cep telefonundan Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu'nun da içinde yer aldığı bir fotoğraf karesini paylaştı. Bakan Çavuşoğlu'nun yanında il mmniyet müdür yardımcısı ve seçim hakimiyle masanın üzerinde oy sayımına nezaret ettiğini iddia eden İl Başkanı Kök, “Burada bir Bakan'ın olması, bulunması etik midir?" dedi. Antalya seçimlerinde usul hatalarının yanında, bir siyasetçinin yapmaması gereken şeyleri yaptığını savunan Kök, “Bir Bakan'ın adliyeye gelip sayılan oyların başında dikilmesinin mantığını çözmüş değiliz" diye konuştu. Kök, şunları söyledi:
“CHP, Antalya'da kazandığı seçimi masa başında kaybetmiştir ama buna müsaade etmeyeceğiz. Adalete güveniyoruz. İtirazlarımızı yaptık. Müsaade etmeyeceğiz. 48 saat içinde geriye dönecektir. Sandıklar yeniden sayıldığında açık ara önde çıkacağından eminiz. Adaletli olunmasını istiyoruz, adalete güveniyoruz."
Akaydın ve Kök açıklama yaparken, adliye önünde toplanan yaklaşık 3 bin partili de 'Direne direne kazanacağız' sloganları attı.

MÇ(SU/AAA) (FOTOĞRAFLI)