MERSİN Nükleer Karşıt Platformu (NKP) üyeleri, geçen cumartesi Antalya Koyu'nda meydana gelen Richter ölçeğine göre 6.0 büyüklüğündeki depremin, Akkuyu Nükleer Santrali için büyük risk taşıdığını öne sürdü.
Akkuyu Nükleer Santral Bilgilendirme Merkezi binası önünde toplanan çevreciler, bölgede son 4 yıldır yaşanan irili ufaklı depremlere dikkat çekti. Grup adına açıklama yapan NKP Yürütme Kurulu Üyesi Semra Kabasakal, geçen 28 Aralık akşamı Antalya'de meydana gelen depremin nükleer santral açısından çevrecilerde tedirginlik yarattığını söyledi.
İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan'ın deprem ile ilgili yaptığı saptamaları paylaşan Kabasakal, "Depremin Antalya Koyu'nun 43 kilometre altında olduğunu söyleyen Ercan, Toros Dağları'nın altından Antalya'dan Göller bölgesine doğru ters kırılma yarattığını söyledi. Bu derinlikte olan bir küçük depremin yüzeyde yıkım yapması beklenemez. Ama kaktırmanın yapacağı kırıştırmalı gerginliğin önümüzdeki yıllarda güvenli olarak bildiğimiz Güney Akdeniz kuşağı ile Mersin Taşucu Akkuyu'da kurulmakta olan nükleer santral dolayındaki Ecemiş kırığını oradan Mersin ile Adana'ya uzanan bölgede kışkırtmayla yeni depremler üretip üretmeyeceğine kuşkuyla bakılmalıdır" diye konuştu.
Hiroşima'ya 200 kilometre uzakta gerçekleşen depremin nükleer bölgesini yerle bir ettiğini belirten Kabasakal şunları söyledi:
"Nükleer santral tasarımının ve yapımının yeniden değerlendirilmesi gerekiyor. Bugün 6.0 olan depremin yarın daha fazla şiddette olmayacağını bilemeyiz. Deprem uzmanlarının yaptığı açıklamalar ışığında hükümete, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na sesleniyoruz. Nükleer santralin yapılacağı yerde deprem riski varken, hükümeti, ısrarla ülkemizi maceraya sürükleyerek nükleer santral yapma sevdasından vazgeçmeye çağırıyoruz."