İZMİR'in Bornova İlçesi'nde, İzmir Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından düzenlenen 'Srebrenitsa' konulu panele katılan konuşmacılar, Yugoslavya İç Savaşı sırasında, Temmuz 1995'te yaşanan ve binlerce Boşnak'ın öldürüldüğü katliamı anlattı. Konuşmalar sırasında zaman zaman duygu dolu anlar da yaşandı.
İzmir Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği, bugün Çamdibi Kapalı Pazaryeri Nedret Güvenç Salonu'nda, resim sergisiyle 'Srebrenitsa' konulu panel düzenledi. Etkinliğe, Dernek Başkanı Abdullah Gül, Bornova Belediye Başkanı CHP'li Olgun Atilla, Boşnaklar ve davetliler katıldı. Panelde konuşmacı olarak, Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subasiç ile yönetim kurulu üyeleri Kada Hotiç, Zumra Sehomeroviç, Sebaheta Fejziç ve Kadira Gabaljiç konuşmacı olarak katıldı. Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subasiç, Srebrenitsa kentinde, 1995 yılı temmuz ayında, General Ratko Mladiç komutasındaki ağır silahlarla donatılmış Bosna Sırp ordusu tarafından binlerce kişinin öldürüldüğü katliamı anlattı. Subasiç şunları söyledi:
"Srebrenitsa'da yaşanan katliamın şahitleriyiz. Kayıtlara göre, üç gün içinde 10 bin 700 kişi öldürüldü, 570'i kadın, binden fazlası çocuk. 12 binden fazla kadın tecavüze uğradı. Katliamda, 22 kuzenim öldü. Diğer konuşmacıların da çok kaybı oldu. Srebrenitsa'daki katliamın en önemli nedeni, o bölgede yaşayanların müslüman olmasıydı. O acıyı yaşayan biz anneler olarak, sesimizi duyurmak istiyoruz. Tüm annelerin, Anneler günü kutluyorum. Anneler lütfen çocuklarınıza dikkat edin, onlara insan olmayı öğretin, diğer insanlarla ilişki kurmalarında onlara yardımcı olun. Geçen yıl 440 şehit cenazesi oldu. Yaşları 16'nın altında 44 çocuk toprağa verildi. Yeni doğan bebekler bile o katliamda öldürüldü. Ben çocuğumun kemiklerini, 25 kilometre uzak bir yerde buldum. O bulunan 440 insana ait kemikten yalnızca 25'inin kafatası vardı. Bu insanlar başsız doğmuyordu elbette, ama savaş bu acımasız. O toplu mezarları düşmanlarımız yapıyordu. Savaştan sonra evlerimize döndüğümüzde, o toplu mezarları yok etmek istiyorlardı. Osmanlı'dan intikam almak için Osmanlı'nın torunlarını öldürdüklerini söylüyorlardı. Biz dernek olarak onları mahkemeye verdik, sonra duyduk ki eğer Balkanlar'da bir savaş olursa hiçbir kadını hayatta bırakmayacaklarını söylüyorlarmış. Biz hayatta olduğumuz sürece sesimizi kısmayacağız. 5 bin 500 çocuk anne ve babasız kaldı o katliamda. Ama şimdi o çocuklar, düşmanın karşısında en sağlam duranlar. Onlar, avukat, doktor oldu. Yaklaşık 6 bin 600 mezar taşımız var ve 4 binden fazlasını aramaktayız."
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Avrupa'nın göbeğinde yaşanan katliamı barbarlık olarak nitelendirip, dünyanın sessiz kaldığı katliamı unutturmayacaklarını belirtti. Diğer konuşmacıların da yaşadıklarını anlatmasının ardından panel sona erdi.

TH(İÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)