ULU önder Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım, Anneler Günü dolayısıyla İzmir Karşıyaka'daki mezarı başında anıldı.
Zübeyde Hanım'ın, İzmir'in Karşıyaka İlçesi'ndeki anıt mezarında düzenlenen törende çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Karşıyaka Kaymakamı Sadettin Yücel de annelerin ve anneliğin yalnızca bir gün hatırlanacak kadar sıradan bir kavram olmadığını ifade ederek, huzurunda bulundukları değerli kişinin, dünyaya nam salmış bir kişinin annesi olarak özellikle anılmayı hak ettiğini söyledi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu'nun eşi Türkegül Kocaoğlu, ilk olarak ABD'de 8 Mayıs 1914'ten bu yana Mayıs'ın ikinci pazarında kutlanmaya başlanan Anneler Günü'nün son yıllarda tüketimi çağrıştırsa da duyguların en yoğun yaşandığı gün olduğunu ifade etti. Kocaoğlu, Anneler Günü'nün simgesinin asaleti, temizliği, şefkati ve sabrı temsil eden beyaz karanfil olduğunu belirterek, "Son zamanlarda çocuklara ve gençlere yönelik yapılan her türlü kötü eyleme karşı analar dünyaya yeni canlar getirmeye inatla devam ediyorlar. Acılı anaların yüzlerinin güleceği günler yakın. Aydınlıktan çağdaşlıktan korkanlar anneleri evlerine kapatmaya çalışsalar da Türk anaları buna izin vermez. Çünkü onlar Zübeyde Ana'nın kızları" dedi.
Törene eşi Zehra Akpınar ile birlikte katılan CHP'li Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, konuşmasında Gezi eylemlerinde hayatını kaybeden gençlerin annelerini hatırlatarak, şunları söyledi:
"Varlıklarıyla bizleri onurlandıran annelerimizi sadece bugün değil, her gün anıyoruz. Sevginin ve saygının en büyüğüne layık olan annelerimizin hakkını elbette ödeyemeyiz. Onlardan aldığımız güven ve güçle geleceğimizi kuracağız. Öyle anneler vardır ki, yetiştirdiği evlat, bir ulusun kaderini belirler, dünyanın, tarihin ve geleceğin seyrini değiştirir. Öyle anneler vardır ki yetiştirdiği evlat tarafından kurulan Cumhuriyet sonsuza kadar bir ulusa ışık tutar. Böyle bir anneye kucak açmaktan, sonsuz istirahatinde onu kalbimizin en değerli köşesinde taşımaktan onur duyuyoruz. Gözü gibi sakındığı evladını kör ve adaletsiz bir kurşuna kurban eden, elinde ekmekle dönmesini beklerken küçücük evladının cesedini kucaklayan, bugün ve her gün yüreğine taş bakmak zorunda bırakılan Berkin Elvan’ın annesine ve tüm Gezi şehitlerimizin annelerine sabır ve metanet diliyorum" dedi.
Karşıyaka Belediye Başkanı Akpınar, ilçede düzenlenen Zübeyde Ana Koşusu'nun startını da verdi. Anayasa Meydanı'ndan başlayıp sahilden Girne Caddesi ve Atatürk Caddesi ile devam ederek Zübeyde Hanım'ın kabri başında son bulan 4 bin 200 metrelik koşuya 12 yaşından 85 yaşına kadar 512 kişi katıldı.

ED(AÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)